Jahjaga: "Ne" autonomiji ili posebnom statusu za sjever Kosova

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je danas u Briselu izjavila da se pri rješavanju pitanja sjevera Kosova nikada nije ni pomišljalo na specijalan status ili autonomiju
172 pregleda 6 komentar(a)
Atifete Jahjaga, Foto: Rojters
Atifete Jahjaga, Foto: Rojters
Ažurirano: 18.07.2012. 16:53h

Predsjednica Kosova Jahjaga je, poslije razgovora s predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, tako na albanskom jeziku odgovorila na pitanje novinara o tome kako gleda na današnji poziv predsjednika Evropskog savjeta Hermana van Rompeja da se pitanje sjevera Kosova riješi dijalogom Beograd-Priština.

Jahjaga je stavila do znanja da o tome ne može biti razgovora s Beogradom, pošto je sjever po kosovskom Ustavu dio Kosova. Isto pitanje je postavljeno Barozu koji je podvukao da sva pitanja treba riješiti kroz "dobrosusjedske odnose".

On je dodao je da je prilikom nedavnog razgovora u Briselu takav poziv uputio i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, naglasivši da se "isto to očekuje i od Kosova, a upravo sam i od predsjednice Jahjage čuo da je Kosovo veoma predano dobrosusjedskim odnosima".

Predsjednik Evropske komisije je podvukao da je "veoma važno da Kosovo bude konstruktivno angažovano u dijalogu sa Srbijom, uz dobre usluge EU". "Svi smo zainteresovani da se nađu trajna rješenja praktičnih pitanja što će odrediti kako napredak Prištine, tako i Beograda ka EU", rekao je Barozo.

Barozo je rekao da je nedavno, prilikom susreta u Briselu, podstakao predsjednika Nikolića da krene istim putem. Predsjednik Evropske komisije je dodao da su on i predsjednica Jahjaga razmotrili nastojanja "da se priđe lokalnim zajednicama na sjeveru Kosova" i ukazao da je "bitno da političke vođe Kosova preduzmu korake da se izgradi povjerenje kroz uključivanje svih strana".

Evropska komisija je veoma predana evropskom putu Kosova, dodao je on. Barozo je predočio da su za Studiju o izvodljivosti za početak dijaloga EU s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju - koju je izradila Evropska komisija, od bitne su važnosti rezultati u oblasti državne uprave, nov izborni zakon, vladavina prava, uključivanja manjina, i trgovina.

"S tim u vezi je takođe važno da Kosovo obezbijedi da evropska misija vladavine prava - Euleks može dalje da sprovodi svoj mandat i da su njena dostignuća održiva, i sada i ubuduće", rekao je Barozo.

Jahjaga je izrazila uvjerenje da će Kosovo ka članstvu u EU napredovati brže od ostalih na Zapadnom Balkanu.

Bonus video: