Ratko Mladić naredio ubistvo gardista u Topčideru?

„Čitajući pismo, zaključili smo da se očigledno radi o nekome ko dobro poznaje vojnu terminologiju, ali i tehnologiju“, kazao je advokat Savić
422 pregleda 42 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 20:43h

Više tužilaštvo tražiće od Haškog tribunala da srpski tužioci ispitaju Ratka Mladića o saznanjima koje možda ima o smrti dvojice gardista na Topčideru 2004.

Punomoćnici porodica stradalih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića podnijeli su zahtjev da se istraže navodi pisama koja su stigla na adrese njihovih roditelja, a u kojima se za smrt vojnika optužuje Mladić.

Kako je naveo B92, u vrhu tužilaštva je potvrđeno da postoji plan da ratnog komandanta bosanskih Srba lično ispitaju tužioci iz Srbije, umjesto da koriste video link, kako je to prvobitno planirano.

U javnosti se godinama spekuliše da iza smrti gardista stoji upravo Mladić, a te sumnje dodatno

U pismu, koje potpisuju navodni članovi Mladićevog obezbjeđenja, navodi se da su gardisti Jakovljević i Milovanović ubijeni jer su vidjeli haškog optuženika u topčiderskoj kasarni, u objektu Karaš, dok su bili na straži. Naređenje da se ubiju je navodno dao lično Mladić

U pismu, koje potpisuju navodni članovi Mladićevog obezbjeđenja, navodi se da su gardisti Jakovljević i Milovanović ubijeni jer su vidjeli haškog optuženika u topčiderskoj kasarni, u objektu Karaš, dok su bili na straži. Naređenje da se ubiju je navodno dao lično Mladić.

Poslije ovog događaja, Mladić je prebačen u valjevsku kasarnu.

U pismu je nabrojano i ko je sve od visokih zvaničnika Republike Srpske i Srbije znao što se dogodilo.

Jedan od punomoćnika porodica Predrag Savić rekao je juče Tanjugu da je tužilaštvu podnijet zahtjev za dopunu istrage radi provjere istinitosti navoda tih pisama, jer, kako je naveo, može biti i da je riječ o neslanoj šali kako bi se istraga skrenula sa pravog smjera.

Pisma su napisana pisaćom mašinom, potpisana sa „bivše obezbjeđenje haškog optuženika“, a poslata su sa adrese jednog državnog organa iz Beograda, rekao je advokat Savić.

„Čitajući pismo, zaključili smo da se očigledno radi o nekome ko dobro poznaje vojnu terminologiju, ali i tehnologiju“, naveo je Savić, dodajući da je pisano ekavicom, ijekavicom i ikavicom.

Jakovljević i Milovanović su stradali pod još nerazjašnjenim okolnostima. Vojska je odmah izdala saopštenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo.

Nakon toga je vojna komisija utvrdila da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.

Prema konfuznom saopštenju vojske, "Jakovljević je ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo": Topčider, mjesto zločina

U nalazima nezavisne komisije, koju je formirala država, navodi se da su Jakovljević i Milovanović ubijeni.

Poslije vještačenja FBI stručnjaka i zaključka da je gardiste ubila treća osoba, tužilaštvo je pokrenulo pretkrivični postupak za dvostruko ubistvo protiv NN lica.

Galerija

Bonus video: