preokret!

Mladić naredio da se ubiju gardisti koji su ga vidjeli?

Sve što je preostalo u ovom slučaju, kako kažu iz tužilaštva, jeste da se predmetu samo doda i izjava Ratka Mladića
82 pregleda 35 komentar(a)
mladic, Foto: Rojters
mladic, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.07.2012. 17:39h

Istraga o ubistvu Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, gardista Vojske Srbije i Crne Gore koji su prije osam godina ubijeni u kasarni „Karaš” na Topčideru, završena je, saznaje “Blic” u Republičkom javnom tužilaštvu.

Sve što je preostalo u ovom slučaju, kako kažu iz tužilaštva, jeste da se predmetu samo doda i izjava Ratka Mladića, za šta je već poslat zahtjev Tribunalu u Hagu.

“Viši sud je završio sve istražne radnje i predmet vratio tužilaštvu. Nedostaje još izjava Ratka Mladića, koju je odavno trebalo da dobijemo. Sve je prolongirao kraj istrage zbog proceduralnih razloga koji moraju da se poštuju u saradnji sa Haškim tribunalom”, rečeno je “Blicu” u tužilaštvu.

Advokat Ante Bošković, pravni zastupnik porodica ubijenih gardista, naveo je da zna da je istraga okončana, ali da trenutno ne može da govori o pomacima u slučaju.

Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović nađeni su mrtvi 5. oktobra 2004. dok su služili vojni rok u Gardijskoj brigadi u kasarni “Karaš” na Topčideru.

Iako je vojna istraga tvrdila da su se vojnici međusobno poubijali, kasnija istraga, ali i stručna vještačenja pokazala su da je njih likvidirala treća osoba.

Janko Jakovljević, otac ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića, objašnjava da nema novih informacija kada je riječ o istrazi, ali da su on i porodica Dražena Milovanovića dobili nezvaničnu potvrdu da su njihova djeca ubijena zbog haškog optuženika Ratka Mladića, koji je tada navodno boravio u kasarni “Karaš”.

U pismu piše da je Mladić tada izdao naredbu da se Dragan i Dražen likvidiraju

“Prije mesec dana dobili smo pisma potpisana sa “Bivše obezbjeđenje haškog optuženika”, u kojem je opisano šta se tog dana dogodilo u kasarni na Topčideru. U pismu je navedeno da je Ratko Mladić tog dana zaista boravio u “Karašu” i da su ga naša djeca, koja su bila na straži, primijetila”, navodi Jakovljević.

On dodaje da u pismu piše da je Mladić tada izdao naredbu da se Dragan i Dražen likvidiraju, poslije čega je prebačen u kasarnu u Valjevu.

U ovom saopštenju “bivšeg obezbjeđenja”, takođe, imenovani su visoki državni zvaničnici Srbije i Republike Srpske za koje se tvrdi da su sve vrijeme znali šta se dogodilo tog dana na Topčideru.

Preporučujemo za Vas