AKCIJA U DUBROVNIKU

Spašeni imigranti koji su 2 dana plutali na vodi zbog kvara na motoru

Jedrilicu je iz međunarodnih voda doteglio brod za spasavanje "Faust Vrančić"
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 18:38h

U dubrovačku luku Gruž dotegljena je motorna jedrilica "Maria Drink" na kojoj je bilo 65 ilegalnih imigranata iz Somalije, Egipta, Sirije i Avganistana.

Jedrilica je dva dana plutala u medjunarodnom vodama južno od ostrva Mljet zbog kvara na motoru.

Jedrilica je pod nepoznatom zastavom plovila iz Grčke prema Italiji, a nakon kvara motora, hrvatska obalna straža sinoć im patrolnim brodom na području južno od Mljeta pružila pomoć i podijelila im vodu, hranu i ljekove.

Jedrilicu je iz međunarodnih voda doteglio brod za spasavanje "Faust Vrančić", a prilikom ulaska u hrvatske teritorijalne vode preuzeo ih je policijski brod.

U Gružu ih je dočekao medicinski tim koji proverava njihovo zdravstveno stanje, biće obavljena dezinfekcija jedrilice, a onda slijedi policijska procedura kako bi se utvrdio status imigranata i daljnje postupanje.

Nakon što su dobili vodu, hranu i lekove, svi su u dobrom stanju. U magacinskim prostorima luke Gruž organizovan je prihvatni kamp. Gradske vlasti obezbijediće 65 ležajeva i cisternu s vodom, Crveni krst lanč pakete, sredstva za higijenu i čistu odjeću.

Lokalne vlasti u rješavanju problema očekuju pomoć nadležnih državnih organa, a zahtjeve za pomoć su uputili ministarstvima zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Ako boravak bude duži od dva dana, gradske vlasti naći će se u neugodnoj situaciji jer ne znaju gde ćemo smjestiti ljude i ko će to platiti.

Kad su pripadnici obalske straže sinoć došli na jedrilicu koja je predvidjena za prevoz 65 putnika, pregovarali su oko pristanka posade da se prema medjunarodnim propisima počne s humanitarnom akcijom i jedrilica otegli u luku Gruž.

Posada broda obalske straže nije mogla da utvrdi ko je kapetan ladje jer niko na brodu nije želio da se izjasni, a kako se jedrilica nalazila u medjunarodnim vodama, pripadnici obalnske straže nisu mogli postupati bez dozvole kapetana ili najstarijeg člana posade.

Preporučujemo za Vas