Nikolić: Vlada što prije zbog Kosova

Nikolić je američkoj državnoj sekretarki rekao da nikada neće priznati nezavisno Kosovo
6 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Beta
Tomislav Nikolić, Foto: Beta
Ažurirano: 02.07.2012. 08:07h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bi valjalo da se formira Vlada Srbije što prije kako bi se otvorilo potpuno novo poglavlje u razgovorima o Kosovu i da neće biti pregovora o priključenju Srbije EU sve dok se ne ispune zahtjevi koje Unija ima u pogledu Kosova.

Nikolić je u emisiji "Utisak nedelje" B92 rekao da mu je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak prenio da ne možemo da budemo previše optimisti da pregovori mogu da budu na jesen, "zato što vrlo dobro znaju da mi ne možemo da ispunimo neke uslove".

On je rekao, odgovarajući na pitanje da li su to otvaranje kancelarije Prištine u Beogradu i obratno, da Lajčak na kancelarijama "nije previše instistirao, ali je govorio o paralelnim institucijama" i da se treba potpuno sprovesti sve što je do sada dogovoreno.

Predsjednik Srbije je naveo da je zbog toga insistirao da se sazna sve što je dogovoreno i ponovio da je govorio da razgovori treba da se podignu na viši nivo.

On je naveo da je borba protiv korupcije prioritet i da neće biti zaštićeni ni oni iz nove vlade, ukoliko su se ranije ogriješili o zakon

Prema njegovim riječima, to nikako ne bi bilo priznanje nezavisnosti Kosova.

On je naveo da je borba protiv korupcije prioritet i da neće biti zaštićeni ni oni iz nove vlade, ukoliko su se ranije ogriješili o zakon.

Nikolić je rekao da će, ukoliko u budućoj vladi bude bilo onih koji su umiješani u korupciju i kriminal, i oni biti pod istragom i da će imati pravo da se od toga brane.

On je dodao da će država pokušati da dokaže svakome krivicu, ali i da će okrivljeni imati isto tako pravo da dokaže nevinost i naveo da sud treba da bude nepristrasan, a ne stranački.

Odgovarajući na pitanja Nikolić je rekao da bi, a to može da uradi vlada, trebalo omogućiti Bogoljubu Kariću da svjedoči video linkom, kao i da ne bi amnestirao Miladina Kovačevića, jer nikoga ne bi amnestirao koji se nasilnički ponaša.

Odgovarajući na pitanja vezana za američku državnu sekretarku Hilari Klinton i ambasadorku SAD u Beogradu Meri Vorlik, Nikolić je naveo da mu je Klinton čestitala na izboru dva dana po izboru, a da je sa Vorlik razgovarao o saradnji buduće srpske vlade i Amerike.

Predsjednik Srbije je rekao da mu je Klinton čestitala, da je čestitala na demokratskim izborima i da je treća stvar bila pitanje Kosova.

Nikolić je dodao da je i prilikom susreta na samitu UN u Rio de Žaneiru, na kojem je bio ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, rekao američkoj državnoj sekretarki da nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

Bonus video: