Dačić će danas od Nikolića zatražiti mandat

Dačić kaže da je primijetio da se nijedan političar na njegovom mjestu ne bi toliko premišljao, ali da on nastoji da bude korektan
17 komentar(a)
dačić, Foto: Novosti.rs
dačić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 28.06.2012. 07:23h

Predsjednistvo Socijalističke partije Srbije odlučilo je da lider te stranke Ivica Dačić zatraži od predsjednika Srbije da mu povjeri mandat za formiranje nove vlade Srbije, rečeno je Tanjugu u SPS-u.

Kako javlja RTS, Dačić će se danas u 11 sati sastati sa predsjednikom Nikolićem.

Lider socijalista Ivica Dačić smatra da je suštinsko pitanje za koaliciju SPS-PUPS-JS zašto da bude u nečijoj vladi, ako može da je vodi.

"Sporna je politička pozicija naše koalicije - hoće li voditi vladu ili će biti u nečijoj vladi i o tome pričamo od samog početka. Nije tema ko će dobiti koliko ministarstava, već je riječ o starateškom interesu naše koalicije, i ne o personalnim pitanjima, već o političkim pozicijama naše koalicije", precizirao je Dačić.

Dačić i Nikolić vode Srbiju u EU? >>>

On je u srijedu rekao da još nije donio konačnu odluku o tome sa kim će praviti vladu, i da koalicija SPS-PUPS-JS sada ima prilika da, ukoliko bude vodila vladu, okonča period dvostranačja u Srbiji.

"Mi se ne izjašnjavamo između SNS i DS i ne biramo između Tomislava Nikolića i Borisa Tadića, već biramo između njih i nas", rekao je Dačić.

On je istakao da još nije prihvatio nikakvu ponudu ili predlog od potencijalnih koalicionih partnera, već da ih je primio k znanju, i da će o tome uskoro odlučivati stranački organi.

"Poslije drugog kruga predsjedničkih izbora naša koalicija je u načelnim razgovorima imala dva predloga, to više nije personalno pitanje, ja sam tražio da se rukovodstvo SPS-a a i druge dve stranke iz naše koalicije izjasne o tom predlogu bez mog ličnog učešća, jer se namjerno stvara slika da mene samo zanima moja pozicija", objasnio je Dačić.

On, je odgovarajući na pitanja novinara o toku razgovora o formiranju vladajuće koalicije, rekao da je tek prije dva dana dobio i zvaničnu ponudu iz Srpske napredne stranke da bude premijer u budućoj vladi, i dodao da će odluka biti donijeta veoma brzo i ne u tajnosti.

|eli da bude korektan

Lider SPS je primijetio da se nijedan političar na njegovom mjestu ne bi toliko premišljao, ali da on nastoji da bude korektan i prema dosadašnjim koalicionim partnerima, odnosno Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću.

"Bilo kakve odluke neće biti donijete bez znanja naših koalicionih partnera. Ovo je istorijska prilika za našu koaliciju da svoj politički profil definiše tako da bude jedan od tri najznačajnija faktora u Srbiji, sve ostalo će biti nastavak dvopartijske Srbije", rekao je Dačić.

Dačić kaže da nije tražio od DS premijersko mjesto jer je smatrao da to ne bi bilo korektno prema lideru demokrata Borisu Tadiću, ali da se sada odlučuje o pitanjima koje prevazilaze lične odnose i tiču se strateškog interesa stranaka

On je ponovio da nije tražio od Demokratske stranke premijersko mjesto jer je smatrao da to ne bi bilo korektno prema lideru demokrata Borisu Tadiću, ali da se sada odlučuje o pitanjima koje prevazilaze lične odnose i tiču se strateškog interesa stranaka.

"Teške su dileme pred nama, i nisu to dileme kako ćete podijeliti ministarska mjesta, već kako pomiriti želju da budete korektni prema partnerima i da uvažite političku realnost u zemlji", rekao je Dačić.

On je poručio da nema ništa protiv da SNS i DS naprave vladu i tako mu "skinu problem sa vrata". Dačić je zaključio da postoji opšti interes da vlada bude što prije formirana, ali i konstatovao da iskustvo iz prošlih pregovora o vladi dokazuje da nikada nije bilo lako napraviti vladajuću većinu.

"Kada su Koštunica i Tadić pravili vladu napravili su je pet minuta prije isteka ustavnog roka i to uz moje posredovanje, iako sam tada bio opozicija", rekao je Dačić.

Bonus video: