Hrvatska slavi Dan državnosti

Sabor je 25. juna 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslovenskih republika, što se u Hrvatskoj slavi kao Dan državnosti
119 pregleda 12 komentar(a)
Zagreb, Hrvatska, Foto: Danas.net.hr
Zagreb, Hrvatska, Foto: Danas.net.hr
Ažurirano: 25.06.2012. 08:22h

Hrvatska proslavlja 21. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, obilježavajući dan kada je Sabor donio odluku o suverenosti i samostalnosti te zemlje.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je u obraćanju povodom Dana državnosti da je Hrvatska evropska zemlja stabilne demokratije.

Josipović je, međutim, dodao kako se "ove godine Dan državnosti dočekuje sa zebnjom koju je donijela ekonomska kriza, a te teškoće, kako je ocijenio, jednim su dijelom posljedica loše politike u prošlosti - kada se "popuštalo pred najgorom lopovštinom, korupcijom, nepotizmom i nekompetencijom".

Josipović je novu vlast pozvao da odluke donosi bez straha.

Sabor je 25. juna 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslovenskih republika, što se u Hrvatskoj slavi kao Dan državnosti i predstavlja državni praznik.

Takvu odluku Sabor je donio na osnovu referenduma, koji su Srbi iz Hrvatske većinom bojkotovali. Izlaznost na referendumu iznosila je 83,56 odsto, a 93,24 odsto građana koji su glasali izjasnilo za nezavisnost Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice a radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslovenskim republikama, Brionskom deklaracijom utvrđeno je tromjesečno odlaganje primjene Ustavne odluke donijete u Saboru 25. juna.

Po isteku moratorijuma, 8. oktobra 1991. godine, Hrvatska je jednoglasnom odlukom Sabora raskinula sve državno-pravne veze sa ostalim republikama tadašnje SFRJ i postala nezavisna država. Taj datum se obilježava kao Dan nezavisnosti.

Bonus video: