Krstaš: Hiperprodukcija crnogorskih udruženja u Srbiji za analizu

Za Krstaš, crnogorski prefiks u nazivu novoosnovanih udruženja nije dovoljan za saradnju, već se mora znati njihov stav o identitetskim pitanjima
15 komentar(a)
Crna Gora, zastava, Foto: Flickr
Crna Gora, zastava, Foto: Flickr
Ažurirano: 24.06.2012. 12:23h

Hiperprodukcija crnogorskih udruženja u Srbiji zahtijeva dubinsku analizu i otkrivanje pravih razloga i interesa nalogodavaca njihovog osnivanja, zbog mogućih posledica u organizovanju te zajednice, ocijenjeno je iz Udruženja Crnogoraca Krstaš.

Iz Krstaša su naveli da se u Srbiji poslednjih mjeseci intezivno osnivaju crnogorska udruženja, što može uticati na legitimne borbu crnogorske zajednice za ostvarivanje prava koja im zakonom pripadaju u cilju očuvanja svog nacionalnog identiteta.

"Krstaš pozdravlja i čestita organizovanje pripadnika crnogorske zajednice u ona udruženja koja za cilj imaju očuvanje nacionalnog identiteta i iskazuje spremnost za saradnju i zajedničko djelovanje u procesu ostvarivanja prava za cjelokupnu crnogorsku zajednicu u Srbiji", navodi se u regovanju Udruženja dostavljenom agenciji MINA.

Za Krstaš, kako se dodaje, crnogorski prefiks u nazivu novoosnovanih udruženja nije dovoljan za saradnju, već se mora znati njihov stav o identitetskim pitanjima.

"Prije svega o crnogorskom jeziku i njegovom uvođenju u službenu upotrebu u vojvođanskim opštinama Vrbas, Kula i Mali Iđoš i o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i pravima njenih vjernika u Srbiji".

"Za Krstaš je važno i mišljenje udruženja o programu, simbolima i praznicima crnogorske zajednice, koje treba da definiše i državi Srbiji predloži budući Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: