Suđenje Veselinu Vlahoviću: Batko najčešće pucao u glavu

Vlahović se tereti za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačke, nestanke i druga djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 10:27h

Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločine u Sarajevu, vještak Tužilaštva BiH rekao je da je pucanje u glavu iz vatrenog oružja uzrok smrti 20 od 27 ekshumiranih leševa.

Vještak Hamza Žujo interpretirao je nalaze vještaka, koji su pokazali da je smrt Vlahovićevih žrtava nastupala uglavnom "razaranjem tkiva mozga i glave".

Vlahović se tereti za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačke, nestanke i druga djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Odbijen zahtjev Vlahovića da robija u Spužu: Strahuju da opet ne pobjegne >>>

Odbrana optuženog Vlahovića nije imala pitanja za vještaka, a suđenje će biti nastavljeno 4. jula.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se on tereti za ubistvo i nestanak 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila.

Veselin Vlahović Batko bivši je pripadnik Vojske Republike Srpske.

On je u avgustu 2010. godine deportovan iz Španije, gdje se krio od pravosuđa BiH, koje je za njim raspisalo međunarodnu potjernicu.

Rođen je 1969. godine u Nikšiću u Crnoj Gori. Zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja, od 1999. služio je zatvorsku kaznu u Spužu, odakle je 2001. pobjegao u Španiju.

Bonus video: