Srbija: Uhapšen osnivač piramidalne organizacije koja je „operisala“ i u Crnoj Gori

Policija je dugo bila nemoćna da bilo šta preduzme jer se "Gem kolekšn" šema ne može da se okarakteriše kao prevara
1062 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 08:16h

Srpska policija uhapsila je Stanislava Draškovića (60), advokata iz Šapca, posljednjeg člana kriminalne grupe koja se sumnjiči da je osnovala piramidalno udruženje “Gem kolekšen klab” i u proteklih osam godina srpske, ali i državljane okolnih zemalja "ojadila" za 27 miliona eura, pri čemu je i republički budžet oštetila za pet miliona eura.

Osumnjičeni Drašković, koji je i direktor “Nju vorld progresa EU”, pokušao je da izbjegne hapšenje tako što se zaključao u toaletu svoje kuće u Šapcu. Međutim, njegova supruga je policajcima dala ključ kupatila, pa je Drašković priveden.

I on i ostalih 24 osumnjičenih, koji su uhapšeni prethodnog dana, juče po podne su privedeni na saslušanje istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu

Osumnjičeni Drašković je nedavno izjavio da u piramidalnoj organizaciji morate dati određenu svotu novca i treba da čekate određeno vrijeme da dobijete pet ili deset odsto zbog ulaganja.

"Kupcima se stavlja do znanja da niko ne može da zaradi nijedan dinar ako se ne angažuje. Ne prodajemo šerpe, nudimo intelektualnu svojinu, edukaciju. Kupac knjige dobija program koji može da koristi kako hoće. A koliko će da je koristi, to je njegova stvar", rekao je Drašković.

Kako današnji Dan prenosi beogradske medije, Dimčić je osnivač ove piramidalne organizacije koju čini veliki broj advokata, i vlasnika preduzeća, na čijem je čelu bio beogradski advokat Zoran Miljaković.

Policijska istraga je pokazala da su članovi tog kluba kao u kultu, na sastancima uz određene pokrete rukom, ritualno izgovarali mantru, slušale su se uvijek iste pesme, o djelovanju se nije smjelo govoriti javno a pristup nepozvanima bio je zabranjen

Grupa je djelovala godinama, ali zbog "rupa" u zakonu policija je bila nemoćna.

Prema pisanju lista Večernje novosti, policijska istraga je pokazala da su članovi tog kluba kao u kultu, na sastancima uz određene pokrete rukom, ritualno izgovarali mantru, slušale su se uvijek iste pesme, o djelovanju se nije smjelo govoriti javno a pristup nepozvanima bio je zabranjen.

Za djelovanje grupe "Gem kolekšn" koja je iskorišćavala naivne građane znalo se godinama, ali je policija dugo bila nemoćna da bilo šta preduzme jer njihova šema ne može da se okarakteriše kao prevara. Grupa je otkrivena kada je u nju ušla osoba bliska policiji.

Od 2004. godine, kada je osnovana, u nju je uvučeno 14 hiljada članova.

Suština njihovog djelovanja bila je u ubjeđivanju naivnih građana (mnogi su bili psihički labilni ili čak bolesni od teških bolesti zbog čega im je bio neophodan veliki novac za liječenje) da za "početak posla" investiraju 2.290 eura. Za tu cijenu dobijali su komplet knjiga "Put uspjeha". Ubrzo se, međutim, ispostavljalo da je njihov jedini posao da dovode nove "žrtve" za šta su dobijali procenat i tako eventualno vraćali uloženo ili čak zarađivali.

Na "seminare" na kojima su regrutovani novi članovi, građani su pozivani putem oglasa u kojima su, bez objašnjenja, nudili veliku zaradu ili su ih direktno pozivali poznanici koji su već u "šemi". Skupovi su se uvijek odvijali po istom programu pripremljenom tako da slomi psihološki otpor potencijalnih članova i oslabi njihovu pažnju.

Oko sto prisutnih građana stalno pjeva, aplaudira i u određenim trenucima svi uglas izgovaraju mantru "oooo geeeem". Slušaju se uvijek iste pjesme "Mani, mani" grupe "Aba", "La vida loka" Rikija Martina i "Maj lajf" grupe "Bon Džovi"

Oko sto prisutnih građana stalno pjeva, aplaudira i u određenim trenucima svi uglas izgovaraju mantru "oooo geeeem". Slušaju se uvijek iste pjesme "Mani, mani" grupe "Aba", "La vida loka" Rikija Martina i "Maj lajf" grupe "Bon Džovi". Moto udruženja je "Ko postane član udruženja biće bogat i što više aplaudiraš, više ćeš zaraditi". Prikazuju se fotografije detalja iz života bogatih ljudi sa velikim kućama, skupim automobilima, atraktivnim ženama i muškarcima...

Od dovođenja svakog novog člana, zarađivali su po 540 eura, a kasnije, kao „menadžeri“ i više.

Grupa je prema unaprijed postignutom dogovoru radila na registraciji privrednih subjekata preko kojih su građani iz Srbije, Makedonije, BiH, Albanije, Crne Gore i hrvatske učlanjivali u piramidalno udruženje, za navodno stručno usavršavanje i kupovinu knjige.

Bonus video: