Srbi misle da su Hrvati ratoborni, ali i kulturni

Po mišljenju građana država nastalih na području bivše Jugoslavije, Hrvati su kulturni, gostoljubivi, vrijedni, miroljubivi, ali i ispolitizovani, ratoborni, distancirani i lijeni.
53 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2012. 18:08h

Mišljenje komšija o Hrvatima se razlikuje od države do države i najpozitivnije je u Makedoniji, a najnegativnije u Srbiji.

Rezultati istraživanja koje je sproveo profesor Božo Skoko, sa zagrebačkog Fakulteta političkih nauka, ali i nekoliko ranijih anketa, pokazuju ipak da je imidž Hrvatske daleko pozitivniji nego što to smatraju i analitičari i građani te zemlje.

Srbi misle da su Hrvati genocidni, ratoborni, ispolitizovani, ali i kulturni i distancirani.

Zanimljivo je da svi narodi, osim Slovenaca, u značajnijoj mjeri smatraju kako su Hrvati vrijedni, a jedino su oni koji su ispitivani u Sloveniji visoko rangirali tezu da su Hrvati lijeni.

"Kad se govori o imidžu Hrvatske u susjednim državama, on je, s jedne strane, zbir onih posljedica koje nam je ostavio rat, života kroz proteklih 70 godina i pogleda na svijet, stvorenih na osnovu izvještavanja medija u zadnjih 10 ili 20 godina, kako onih u susjednim državama, tako i hrvatskih medija jer se oni dosta prate u regionu", izjavio je Skoko, a prenosi Dojče Vele.

Iako je na prvom mjestu asocijacija na ratna zbivanja, slijedi isticanje hrvatskih ljepota, privredne razvijenosti, dobrih puteva, kulturnog nasljeđa i sličnog.

U Srbiji, Hrvatsku ne vide kao model za približavanje evroatlantskim asocijacijama, ali je ta percepcija izražena u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Po nekim drugim istraživanjima, Hrvati najbolju sliku imaju o Mađarima, Italijanima i Austrijancima, a nešto je lošija slika bila o Slovencima zbog graničnog spora oko Savudrijskog zaliva. Hrvati priznaju Slovencima da su napredniji u privredi i demokratiji.

Sa druge strane, Hrvati na BiH gledaju kao na simpatičnu zemlju u kojoj nema stresa, koja je poznata po gastronomiji i humoru. "To pokazuje kako BiH ne gledamo kompleksnije, ne doživljavamo je politički", smatra Skoko.

Hrvati najčešće percipiraju Srbe kao ratoborne, nacionaliste, agresivne i rodoljubne, a Bošnjake kao vrlo religiozne, a onda i gostoljubive, konzervativne, duhovite, tradicionaliste i vesele ljude.

I ovo je istraživanje dobrim dijelom potvrdilo prethodna u kojima ispitani kao najpozitivniju karakteristiku Hrvata navode da su kulturni. Skoko ističe da se radi o stereotipu koji je prisutan stotinjak godina, kako među intelektualcima, tako i građanima susjednih naroda.

"Hrvati su kulturan narod, ali su, navodi se uz taj stereotip, i dosta ispolitizovani, uštogljeni pa i hladni", rekao je Skoko.

Hrvatska je na Istoku percipirana kao razvijena i koja donosi kulturu sa Zapada, ali je pomalo uštogljena prema Balkanu.

Zadnjih decenija na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka mjerila se socijalna distanca, pri čemu je utvrđeno da se ona smanjuje kako protiče vrijeme od završetka rata i svih konflikata, jer je prije 20, pa i 15 godina bila osobito izražena mržnja prema Srbima, ali se zadnjih godina drastično smanjuje.

Jedan od zaključaka istraživanjaIa je da mržnja još uvijek postoji, u poređenju s nekim drugim evropskim narodima koji su međusobno ratovali, to i nije tako naglašeno.

Galerija

Bonus video: