BEZ OBJAŠNJENJA

Suđenje Mladiću odloženo na neodređeno vrijeme

"Sudsko vijeće prekida početak iznošenja dokaza tužilaca protiv Ratka Mladića do drugačije odluke«, piše u saopštenju. "Vijeće će pravovremeno objaviti svoju punu odluku i razloge za takvu odluku"
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 22:00h

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju saopštio je danas da se suđenje bivšem vojnom komandantu bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa na neodređeno vrijeme. Suđenje Mladiću je trebalo da se nastaviti 25. juna.

"Sudsko vijeće prekida početak iznošenja dokaza tužilaca protiv Ratka Mladića do drugačije odluke«, piše u saopštenju. "Vijeće će pravovremeno objaviti svoju punu odluku i razloge za takvu odluku".

Odbrana je 31. maja zatražila da se suđenje odloži za šest mjeseci, rekavši kako nema dovoljno vremena za pripremu i upozorila je na "nepravilnosti" u otkrivanju dokaza kojima raspolaže kancelarija tužioca. Tužilaštvo je, priznavši da su počinjene greške, reklo da se ne protivi odlaganju.

Mladić (79), koji je 26. maja 2011. uhapšen u Srbiji nakon šesnaestogodišnjeg bijega pred međunarodnim pravosuđem, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u ratu u Bosni (1992-1995) u kojemu je poginulo 100.000 ljudi, a 2,2 miliona raseljeno.

Sudije su na zahtjev odbrane već jednom odgađale suđenje 17. maja, dan nakon njegovog početka i nakon uvodne riječi tužilaštva pa su zakazali nastavak za 25. jun, uz saslušanje prvog svjedoka tužilaštva, koje je prvo bilo zakazano za 29. maj.

Galerija