Osuđeni na 142 godine: U pauzama jeli i pili među leševima

Sud BiH osudio četvoricu pripadnika vojske bosanskih Srba na 142 godine robije za ubistvo 800 Bošnjaka
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2012. 19:35h

Sud za ratne zločine u Sarajevu osudio je četvoricu bivših pripadnika vojske bosanskih Srba na 142 godine zatvora zbog učestvovanja u masovnom pogubljenju stotina Bošnjaka iz Srebrenice.

„Oni su 16. jula 1995. od 10 ujutru do četiri sata poslije podne na farmi Branjevo pogubili oko 800 muških civila, od kojih su neki bili mlađi od 16, a neki imali preko 80 godina“, rekla je sutkinja Mira Smajlović, čitajući presudu.

Stanko Kojić je osuđen na 43 godine zatvora, Franc Kos i Zoran Goronja na po 40 godina, a Vlastimir Golijan na 19 godina zatvora jer je u trenutku pogubljenja imao manje od 21 godine.

Maksimalna kazna za zločin protiv čovječnosti u BiH je 45 godina zatvora.

Sva četvorica su ubijali žrtve, ali je Smajlovićeva navela da je Kojić izvršio pokolj na okrutniji način nego ostali a zatim se hvalio brojem ljudi koje je ubio.

Osuđeni su bili pripadnici 10. diverzantskog odreda vojske bosanskih Srba. Kos je bio komandir Prvog bijeljinskog voda, a preostala trojica obični vojnici.

Stotine muslimana, pojedini vezanih ruku, ukrcani su u autobuse za farmu Brnjevo iz obližnje škole, gdje su držani u nehumanim uslovima. Zatim su poređani u grupama, okrenuti leđima streljačkom vodu, koji je na njih pucao iz pušaka i pištolja, istakla je Smajlović.

Da bi ubrzali proces, osuđeni su takođe pucali iz mitraljeza, samo ranivši veliki broj žrtava. Kos i Kojić su zatim tražili preživjele i pucali im u glavu, rekla je sutkinja.

„Na hladnokrvan i sistematičan način su počinili ubistva, bez sumnje sa namjerom da ubiju te muškarce na diskriminatorskoj osnovi – jer su bili Muslimani“, kazala je Smajlovićeva i dodala da su vojnici između ubistava pravili pauze za ručak i pili pivo među leševima.

Jedina dvojica muškaraca koja su preživjela pogubljenje na suđenju su svjedočili protiv egzekutora.

Tijela žrtava ovog masakra su prvo sahranjena u jednu masovnu grobnicu a potom iskopana buldožerima i prebačena na drugu lokaciju da bi se prikrio zločin.

Oslobođeni optužnice za genocid

Iako je optužnica teretila optužene i za genocid, sud je ocijenio da u dokaznom postupku ta kvalifikacija nije dokazana jer nije potvrđeno da su oni znali za genocidnu namjeru.

Predsjednica udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić rekla je za agenciju Anadolija da su preživjeli Srebreničani ogorčeni zbog odluke suda da se četvorica oslobode optužbi za genocid.

„Ja sam strašno ljuta na ovu presudu suda BiH, pa da su im dali kaznu i od 300 godina. Oni su izbrisali tačku genocida i to za mene nije prihvatljivo. Dužina kazne nije bitna, jer se piše samo istorija“, rekla je Subašićeva.

„Zar nije genocid ubijati djecu, starce, žene, silovati žene. Iskopavamo djecu sa jednom kosti, sa dvije kosti, djecu bez glave. I sad nema tačke optužnice za genocid“, naglasila je predstavnica preživjelih Srebreničana.

Galerija

Bonus video: