Kusturica ruši sve pred sobom: Uništio istorijski spomenik da bi uzeo kamenje za film

Kako piše "Buka", ta aktivnost izazvala je revolt građana Trebinja, koji su automobilima spriječili odvoženje kamena s tvrđave "Petrinja"
91 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2012. 19:48h

Režiser Emir Kusturica je za potrebe projekta „Andrićgrad“, koji je u njegovom većinskom privatnom vlasništvu, uništio kuturno-istorijski spomenik BiH – kulu Petrinja iznad Trebinja, kako bi taj kamen iskoristio za gradnju u Višegradu. To je izazvalo revolt Trebinjaca koji su se u četvrtak okupili i autima spriječili odvoženje kamenja sa tvrđave stare više od jednog vijeka.

Kako je objavio portal buka.com, nakon napuštenih starih kuća i štala koje su srušene u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, Kusturica je srušio i austro-ugarsko utvrđenje Petrinja. Bager je uništio podzidu i prednju stranu tvrđave, a dvadesetak građana blokiralo je automobilima kamion i put, kako bi spriječili da se kamen preveze do Višegrada.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk pokušao je da pojasni okupljenim građanima situaciju i priznao kako je znao za projekat, ali da je bio uvjeren da je u pitanju „loše stanje tvrđave”.

„Ja sam ranije u više navrata odbio predloge Emira Kusturice, koji je tražio da mu se dozvoli rušenje mosta u Goričkom jezeru, nekih željezničkih stanica i drugih objekata“, rekao je Ćuk.

Kusturica ga je nedavno pitao da li može da uzme kamenje sa „neke porušene tvrđave“, na šta mu je odgovorio da može ako mu to dozvole i druge nadležne institucije.

„Saznao sam od mojih saradnika da su se nezadovoljni građani okupili, ja ih u potpunosti razumijem i naredio sam da se obustavi rušenje do daljeg“.

Vlada RS, opština Višegrad i Kusturičina firma „Lotika“ formirali su zajedničko preduzeće za izgradnju „Andrićgrada (Kamengrada)“.

Vlada RS je za izgradnju „Andrićgrada“ do sada dala skoro šest miliona konvertibilnih maraka (oko tri miliona eura).

Galerija

Bonus video: