“Informer“ mora da plati 1.300 eura uredniku KRIK-a

“Informer“ je optuživao urednika KRIK-a da je “lažni novinar“, “zapadni špijun“, “saradnik mafije“, “sadomazhista“ i “terorista“ koji “pakuje afere“ Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici
97 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Dojčinović, Foto: Screenshot (Youtube)
Stevan Dojčinović, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 29.05.2018. 14:47h

“Informer“ i njegov urednik Dragan Vučićević moraće da plate oko 150.000 dinara (oko 1.300 eura) odštete uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću jer su ga u serijalu tekstova nazivali “sado-mazo francuskim špijunom“, “saradnikom mafije“ i “teroristom“, prema prvostepenoj presudi Višeg suda.

“Informer“ je kažnjen i zbog narušavanja Dojčinovićeve privatnosti jer je objavio fotografije iz njegovog privatnog života, piše KRIK.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović tužio je u aprilu 2016. godine "Informer“ i njegovog urednika Dragana Vučićevića tražeći odštetu zbog povrede časti i ugleda, kao i zbog iznošenja detalja iz privatnog života.

“Informer“ je optuživao urednika KRIK-a da je “lažni novinar“, “zapadni špijun“, “saradnik mafije“, “sadomazhista“ i “terorista“ koji “pakuje afere“ Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Sud je presudio u Dojčinovićevu korist i kaznio “Informer“ sa 130.000 dinara zbog povrede časti i ugleda i sa još 20.000 dinara zbog povrede prava na privatnost.

“Informacijama iznijetim u navedenom tekstu (Informera) dovodi se do zaključka da je (Dojčinović) dio medijsko – političke-tajkunske mafije reketaša koji planiraju da ruše državu, iako takvi navodi nisu potkrepljeni dokazima (…) pa je zbog toga po ocjeni suda povrijeđena pretpostavka nevinosti“, navodi se u presudi.

Utvrđeno je i da "Informerovi“ tekstovi mogu da kod čitaoca izazovu osudu i prezir prema Dojčinoviću.

Na sudu je otkriveno da nisu tačne informacije koje je “Informer“ objavio u tekstu „Novinarska narko-veza“ u kome se navodi da je Dojčinović informacije o nekretninama predsjednika Aleksandra Vučića dobio od “osuđivanog narko-dilera“ Vojislava Jenića.

Tada je na naslovnoj strani ovog tabloida objavljena i fotografija načinjena skrivenom kamerom na kojoj su Jenić i Dojčinović – zbog čega je urednik KRIK-a pokrenuo odvojeni postupak pred Zaštitnikom građana sumnjajući da je fotografiju napravila Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

U spornom tekstu “Informera“ piše da je Jenić 1987. u Požarevcu osuđen zbog prodaje droge. Iz suda u ovom gradu su se, međutim, izjasnili da takva presuda ne postoji, niti da je protiv Jenića vođen postupak.

Sud je utvrdio i da ne postoje dokazi da je Dojčinović vraćen sa granice sa Rusijom jer je strani špijun, kako je “Informer“ pisao.

“Informer“ će morati da plati sudske troškove, a biće i obavezan i da objavi presudu u štampanom i online izdanju nakon što postane pravosnažna. Stranke u postupku imaju pravo žalbe na ovakvu presudu.

U Crnoj Gori, u postupku po tužbi “Vijesti” protiv Pinka M zbog nelojalne konkurencije, u jednoj od presuda sudija Privrednog suda Blažo Jovanić nije smatrao da stotinjak priloga Pinka M u kojima se satanizuju novinari, urednici, osnivači “Vijesti”, predstavljaju nezakonito ponašanje.

Bonus video: