slučaj "Fimi-medija"

Sanader: HDZ nije lopovska stranka

Hrvatski mediji su objavili da će HDZ priznati odgovornost stranke u slučaju "Fimi-medija", kao i da će zatim tužiti bivšeg stranačkog šefa - Sanadera - za naknadu štete
3 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 14:41h

Bivši premijer Hrvatske i bivši predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader izjavio je danas da su medijska nagađanja o mogućoj nagodbi HDZ i tužilaštva u slučaju "Fimi-medija" spin da bi se unio nemir u redove odbrane.

U tom slučaju Ivo Sanader i još deset fizičkih i pravnih lica, među kojima i HDZ kao prva stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije "Fimi-medija".

Oko 4 miliona eura navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a oko dva miliona kod Sanadera.

"Kao gotovo desetogodšnji predsjednik HDZ-a kažem i tvrdim da HDZ nije lopovska stranka.

Tvrdim da nikakve krivice nema ni na meni ni na HDZ-u, a ovi spinovi služe da se prije početka izvođenja dokaza unese nemir u redove odbrane", rekao je Sanader novinarima

Sanader je negirao da je kontaktirao aktuelnog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kako bi od njega tražio da ne pristane na eventualnu nagodbu sa sudom

On je negirao da je kontaktirao aktuelnog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kako bi od njega tražio da ne pristane na eventualnu nagodbu.

Pojedini hrvatski mediji objavili su danas da će HDZ priznati odgovornost stranke u tom slučaju, kao i da će zatim tužiti bivšeg stranačkog šefa za naknadu štete.

Sanaderov advokat Jadranka Sloković rekla je novinarima da nagodba HDZ-a i tužilaštva nije moguća s obzirom da je postupak u toku. Ona je dodala da bi, ukoliko HDZ želi da prizna krivicu i eventualno dobije beneficije, to morao da odobri sud.

Osim u slučaju "Fimi-medija" Sanaderu je u toku objedinjeno suđenje u slučajevima "Ina-MOL" i "Hipo".

U prvom slučaju mu se sudi za navodno uzimanje 10 miliona eura mita od direktora "MOL-a" za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u "Ini", iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

Otklon od Sanadera i novi kurs HDZ-a: Tomislav Karamarko

U istom postupku mu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 eura) provizije za kredit od "Hypo banke" dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, sredinom 1990-tih.

Galerija