Srbija uvozi domaće jabuke koje su jednom izvezene

Vladana Hamović, ekonomista, kaže da je najveći problem to što ne postoji organizovan otkup, pa cijene tako u periodima slabije ponude značajno osciliraju
107 pregleda 10 komentar(a)
jabuka, Foto: Luka Zeković
jabuka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.06.2012. 12:01h

Uvozne jabuke "ajdared", koje građani Srbije ovih dana plaćaju i do 1,30 eura po kilogramu, dijelom su, zapravo, domaće jabuke koje su svojevremeno izvezene, pišu Novosti.

Stranci, ponajviše Slovenci, čuvali su ih u hladnjačama, a danas ih, eto, plasiraju u srpskim trgovinama, potvrđeno je Novostima i u domaćim trgovinama.

"Slovenci kupuju kod nas veće količine kada je sezona, i jabuke plaćaju znatno ispod 50 dinara (oko 40 centi), a onda nam kada je smanjena ponuda, isto to voće nude po daleko višim cijenama, što je sada slučaj. Naravno, jabuke uvozimo i iz drugih zemalja u okruženju, najviše iz Makedonije", kazao je jedan trgovac.

Za stručnjake je malo neobično što su cijene voća u Srbiji i dalje previsoke. Neobično je i da su za to podneblje jabuke toliko skupe, to je bilo uvijek narodsko voće.

Vladana Hamović, ekonomista, kaže da je najveći problem to što ne postoji organizovan otkup, pa cijene tako u periodima slabije ponude značajno osciliraju.

"Veliki je problem kod otkupa i prerade, sve je neorganizovano i zato smo u prilici da uvozimo čak i jabuke", kazala je ona, dodajući da će skuplje voće svakako imati uticaja na dalji rast cijena.

Bonus video: