Bujar Nišani novi predsjednik Albanije

Albanski parlament izabrao je danas ministra unutrašnjih poslova Bujara Nišanija za novog predsjednika države, nakon tri neuspješne runde glasanja
103 pregleda 1 komentar(a)
Bujar Nišani, Foto: Reuters
Bujar Nišani, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2012. 19:26h

Albanski parlament izabrao je danas ministra unutrašnjih poslova Bujara Nišanija za novog predsjednika države, nakon tri neuspješne runde glasanja u kojima parlamentarne stranke nisu uspjele da postignu konsenzus o predsjedniku.

"Nišani je novi predsjednik republike", saopštila je predsjednica parlamenta Jozefina Topalji poslije glasanja, prenosi AFP.

Nišani će na mjestu predsjednika naslijediti Bamira Topija, čiji petogodišnji mandat ističe u julu. On je bio jedini kandidat kojeg je imenovala vladajuća koalicija predvođena Demokratskom strankom premijera Salija Beriše.

Vladajuća koalicija zapravo je prvobitno imenovala ekonomistu Artana Hodžu za kandidata za novog predsjednika, ali on se u posljednjem trenutku povukao bez objašnjenja.

Izboru Nišanija prethodile su tri neuspješne runde glasanja u kojima parlamentarne stranke nisu uspjele da postignu konsenzus o predsjedniku.

Opozicioni socijalisti su i ovog puta bojkotovali glasanje, ali u četvrtoj rundi glasanja bila je dovoljna prosta većna od 71 poslanika u parlamentu od 140 mesta, za razliku od tri petine potrebnih glasova u prethodnim rundama. Vladajuća koalicija u parlamentu ima 73 mjesta.

U glasanju je učestvovalo 76 poslanika, od kojih je 73 glasalo za Nišanija, jedan protiv, a dva glasa su bila nevažeća.

Albanija je parlamentarna demokratija u kojoj institucionalnu vlast ima premijer, ali predsjednik ima važnu ulogu kao šef države i komandant oružanih snaga.

Bonus video: