I Dodik sastavlja vladu Srbije

„Ne vjerujem da je moguće da se u Srbiji formira vlada koja će dovoditi u pitanje RS i Dejtonski sporazum“, naveo je Tadić
21 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 19:57h

Predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je da je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića obavijestio da je koalicija okupljena oko DS blizu formiranja parlamentarne većine.

Tadić je rekao da DS o formiranju buduće vlade jedino ne pregovara sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i Demokratskom strankom Srbije (DSS), ali da paralelno sa tim i druge stranke poput SNS-a takođe pokušavaju da formiraju parlamentarnu većinu.

Dodao je da je koalicija okupljena oko DS sve vrijeme u pregovorima sa Socijalističke partije Srbije (SPS) i da postoji načelni dogovor o formiranju koalicije, o čemu će se razgovori nastaviti narednih dana.

Na pitanje kako će pomiriti stavove o Kosovu sa Liberalno-demokratskom partijom, Tadić je odgovorio da „ne postoji mogućnost da uopšte bude formirana parlamentarna većina koja će imati bilo kakve razlike u odnosu na kosovsku politiku“.

„Ko se ne slaže sa tim principima, neće biti član Vlade“, rekao je Tadić.

„Blic“ je prenio da je izglađivanje odnosa između lidera LDP-a Čedomira Jovanovića i predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika jedna od spornih tačaka dogovora o budućoj parlamentarnoj većini, na kojoj insistiraju prije svega iz SPS-a.

Komunikacija prešla na lični nivo

Povodom protivljenja Dodika da u novoj vladi Srbije bude i LDP, Tadić je rekao da sa njim nije govorio o tome i da Dodik nema nadležnosti za formiranje Vlade Srbije.

„Dodik ima pravo da izriče svoj stav o svim pitanjima bitnim za budućnost RS. Što se tiče stava Dodika i Jovanovića, mislim da je ta komunikacija necjelishodna i nije korisna, kao i da je izašla iz okvira političkog dijaloga i prešla na lični nivo. To nije korisno“, rekao je Tadić.

"Što se tiče stava Dodika i Jovanovića, mislim da je ta komunikacija necjelishodna i nije korisna, kao i da je izašla iz okvira političkog dijaloga i prešla na lični nivo. To nije korisno“, rekao je Tadić

Podsjetio je da se sa Jovanovićem nije slagao o pitanju RS i Kosova, i da je to poznato javnosti, ali da je izlišno da se u politiku umiješa lična komponenta, kada je važno da se pronađu rješenja.

„Ne vjerujem da je moguće da se u Srbiji formira vlada koja će dovoditi u pitanje RS i Dejtonski sporazum“, naveo je Tadić i istakao da je dobio uvjeravanja od Jovanovića da on ne dovodi ni na koji način u pitanje integritet RS svojim političkim djelovanjem i mišljenjem.

„Ne bavim se zbližavanjem i približavanjem političkih odnosa stranaka. Da li je moguće da se pronađe kompromis između SPS-a i LDP-a? To je u politici obaveza svih, da pronalaze kompromise i održiva rješenja“, rekao je on, na pitanje da li je „približio“ stavove SPS-a i LDP-a.

Ekonomski problemi

Nikolić je tokom konsultacija sa predstavnicima liste „Izbor za bolji život-Boris Tadić“ rekao da je neophodno da se nova vlada formira što prije zbog velikih ekonomskih problema koji zemlju očekuju do kraja godine.

„Relevantne političke snage u Srbiji moraju da se ponašaju odgovorno prema građanima i da ne dozvole da, zarad uskostranačkih interesa, ispaštaju naš narod i naša država“, kazao je Nikolić.

Povodom navodnih uslova koje je SPS postavio za učešće LDP u novoj vladi, Dodik je rekao da ne očekuje nikakvo pomirenje sa Jovanovićem, niti njegovo izvinjenje zbog stavova koje iznosi o RS i dodao da izvinjenja nisu dovoljna garancija da u vladi Srbije neće zastupati politiku protivnu interesima srpskog naroda preko Drine.

Dodik podržava jaku i modernu Srbiju

Dodik je u razgovoru za list „Danas“ ponovio da ne podržava formiranje vlade u Beogradu u kojoj bi bio LDP, kao i da bi se u tom slučaju mogli pogoršati odnosi Srbije i RS.

Kazao je da podržava „jaku i modernu Srbiju, ali Jovanović ne može da predstavlja dio takve slike zemlje“.

„Vidimo opasnost od učešća LDP-a u novoj vladi Srbije, jer njihov lider servira strancima, tako da će im samo klimati glavom i raditi ono što mu kažu, što može biti otežavajući faktor u saradnji Srbije i RS“, ocijenio je Dodik.

Dodik je kazao da je navikao na „mnoga osporavanja iz Sarajeva“, ali da ne očekuje da slične izjave stižu i iz Beograda

Dodao je da je navikao na „mnoga osporavanja iz Sarajeva“, ali da ne očekuje da slične izjave stižu i iz Beograda. Čedomir Jovanović predstavlja političku opciju koja je propala u svijetu, tako da mislim da može biti pogubna i za Srbiju“, kazao je Dodik.

Jovanović je i danas jedan od rijetkih glasova u vlasti i opoziciji koji insistira na odgovornosti za ratove i zločine počinjene u srpsko ime, piše Radio Slobodna Evropa. „Tako daleko u suštinskoj analizi pogubne uloge koju je po Balkan odigrala Srbija u vrijeme Miloševića, bivši predsjednik Tadić, iako je dva puta bio u Srebrenici, a još se izvinio za zlodjela, nije otišao.“

Josipović neće na inauguraciju >>>

Galerija

Bonus video: