Za zločin u Bijeljini ukupno 40 godina zatvora

Dragan Jović osuđen je na 15 godina zatvora, Zoran Đurđević na 13, a Alen Ristić na 12 godina zatvora. Osuđeni su krivi jer su 14. juna 1992. godine silovali, vrijeđali i nečovječno postupali prema civilima
144 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 19:03h
Tužilaštvo za ratne zločine tereti Jovića, Đurđevića i Ristića da su 14. juna 1992. godine u Bijeljini, ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari, a potom višestruko, naizmjenično silovali dvije žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila

Dragan Jović osuđen je na 15 godina zatvora, Zoran Đurđević na 13, a Alen Ristić na 12 godina zatvora. Predsjednica Sudskog vijeća Vinka Beraha Nikičević rekla je da su osuđeni krivi što su 14. juna 1992. godine silovali, vrijeđali i nečovječno postupali prema civilima, a Jović i zbog toga što je ubio jednog čovjeka.

Sud je utvrdio da su oni silovali Mizanu i Hajretu Abdić, dok je Rama Abdić ubijen. Istom presudom osuđenima je produžen pritvor, a na nju osuđeni i Tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti Jovića, Đurđevića i Ristića da su 14. juna 1992. godine u Bijeljini, ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari, a potom višestruko, naizmjenično silovali dvije žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila.

Optuženi Jović zatim je ubio civila pucajući mu u usta, a dvije žene su iz kuće, gole i bose, proveli kroz grad. Opljačkali su potom kuću žene invalida, a njenim vozilom marke "jugo 55" su se udaljili sa lica mjesta.

Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mjestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo, ispred vozila naizmenično silovali oštećene i nad njima vršili protivprirodni blud, a onda su ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se sa lica mjesta.

Ovaj slučaj, poznat kao "Bijeljina", BiH je ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.

Tužilaštvo relativno zadovoljno presudom, ali će se ipak žaliti

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić najavio je danas da će Tužilaštvo uložiti žalbu, iako je relativno zadovoljno presudom kojom su trojica srpskih dobrovoljaca osuđena na ukupno 40 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Bijeljini 1992. godine.

"Kazne jesu visoke, ali će se Tužilaštvo sigurno žaliti, posebno u odnosu na kaznu od 15 godina zatvora koja je izrečena Draganu Joviću, jer za ono što je on uradio i 20 godina je malo (20 godina je maksimalna kazna)", rekao je Vekarić novinarima.

Prema njegovim riječima, "predmet Bijeljina" oslikava sve strahote rata, jer se "desilo sve što se moglo desiti - ubistva, silovanja i pljačke invalida".

Vekarić je naveo da taj predmet ima više specifičnosti, jer je ustupljen od bosanskog tužilaštva, na njega je primijenjen novi Zakonik o krivičnom postupku, a prvostepeni postupak je završen veoma efikasno za oko 11 mjeseci.

Galerija

Bonus video: