Hrvatska: Ministar unutrašnjih poslova potvrdio učešće na gej paradi

On nije želio da otkrije koliko će policajaca obezbjeđivati povorku rekavši da će ih biti "dovoljno"
64 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 16:32h

Hrvatska policija priprema se za predstojeću gej paradu u Splitu, 9. juna, koja je ocijenjena skupom visokom rizika, a učeće na paradi najavio je danas i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

"Idem na paradu s vjerom da se u Splitu neće dogoditi ono što se dogodilo prošle godine. Razlog zašto idem je upravo da se ne dogodi nasilje, a vjerujem da ga neće biti", izjavio je Ostojić novinarima u Trogiru i pozvao sve da poštuju demokratiju, ljudska prava i pravo na različitost.

On nije želio da otkrije koliko će policajaca obezbjeđivati povorku rekavši da će ih biti "dovoljno". Na pitanje o troškovima obezbjeđenja parade, Ostojić je rekao da predmet razgovora o finansijama ne mogu da budu demokratija, zaštita ljudskih prava i situacija u kojoj treba provoditi zakone.

Uprkos odluci gradske vlasti u Splitu da drugi "Split Pride" ne može da se završi, kako je planirano, na rivi, ministar policije danas je potvrdio da će glavni dio skupa biti održan upravo na obali.

S druge strane, zamjenik gradonačelnika Splita Jure Šundov izjavio je danas da niko osim grada nema pravo da na javnoj površini postavlja pozornicu, tehnička sredstva i razglas i ponovio da je grad predvidio da se završni skup gej parade održi na Prokurativama umjesto na rivi.

Uoči subotnje gej parade napetosti u Splitu rastu, a, prema informacijama lokalnih medija, situacija u gradu je napetija nego uoči prošlogodišnjeg skupa koji je obilježilo nasilje nad učesnicima parade.

U pojedinim hrvatskim medijima pojavila se informacija da policija nadzire ekstemni dio navijacca Hajduka "Hajduk Jugend" koji navodno priprema napad na povorku ponosa Molotovljevim koktelima. Iz Torcide su takve informacije negirali rekavši da ih zanima samo Hajduk.

Na razgovoru u splitskoj policiji jutros su bili i splitski ugostitelji koji imaju kafiće na rivi gdje je planiran završni skup.

Iz policije su im poručili da na stolovima neće moći da drže staklene predmete.

Iz građanske inicijative Štab za odbranu Rive, koji traži zabranu gej parade, najavili su da će sjedeći na rivi, svojim tijelima, nenasilnio spriječiti paradu.

Prošlogodišnju, prvu gej paradu u Splitu obilježilo je nasilje nad učesnicima povorke koji su zasipani kamenjem, flašama, petardama, a na kolonu je bačen i suzavac.

U koloni je bilo oko 200 učesnika parade, dok je s druge strane bilo više hiljada protivnika takve manifestacije.

Tokom napada na splitskoj Rivi povrijeđeno je više osoba, a privedeno je oko 140 huligana.

Galerija

Bonus video: