Dubrovački biskup uoči "Split Prajda": Ponašajte se hrišćanski i uvažite drugačije

Biskup Uzinić je pozvao sve da "svoje neslaganje, na koje imaju pravo i dužnost, pretvore u molitvu..."
4028 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 20:07h

Dubrovački biskup Mate Uzinić pozvao je vjernike u Splitu da povodom "Split Prajda", manifestacije koju organizuju pripadnici polnih manjina zakazane za 9. jun, "ne učine nešto što nije hrišćanski" i na "uvažavanje drugačijih".

U poruci na društvenoj mreži Fejsbuk, Uzinić je pozvao "sve prijatelje na splitskom području i sve ljude dobre volje da se ne daju isprovocirati i učiniti nešto što nije primjereno hrišćanima, kao i na uvažavanje drugih i drugačijih".

On je dalje naveo da svako ima pravo da kao hrišćanin drugačije misli i da ima pravo da se ne slaže s izokretanjem sistema vrijednosti.

"Moramo, ostajući vjerni svojim hrišćanskim uvjerenjima, jevanđelju koje navešćujemo i crkvi kojoj pripadamo, naučiti uvažavati druge i drugačije, znajući da smo kao hrišćani pozvani, slijedeći Hrista i njegov primjer, na zlo odgovarati dobrom, na mržnju ljubavlju i tako, ako je moguće i koliko je do nas, biti u miru sa svim ljudima", naveo je Uzinić.

"Moramo, ostajući vjerni svojim hrišćanskim uvjerenjima (...) naučiti uvažavati druge i drugačije, znajući da smo kao hrišćani pozvani (...) na zlo odgovarati dobrom, na mržnju ljubavlju i tako, ako je moguće i koliko je do nas, biti u miru sa svim ljudima", kazao je Uzinić

On je pozvao sve da "svoje neslaganje, na koje imaju pravo i dužnost, pretvore u molitvu, šetnju po brdu Marjan ili Mosor, odlazak na plažu, na selo ili, jednostavno, ostanak u svom domu".

Podršku za održavanje ove, druge po redu manifestacije LGBT populacije, dali su i predstavnici vladajuće koalicije, a očekuje se da 9. juna u Splitu bude nekoliko ministara, kao i predsjednik Ivo Josipović koji je objavio i video poruku podrške.

"Iako je prošla već godina dana od prve Povorke ponosa u Splitu, još uvijek su svježa sjećanja na nedopustivo nasilje i govor mržnje koje sam više puta osudio i danas osuđujem", rekao je Josipović.

On je dodao da se snažno protivi diskriminaciji istopolnih familija na koju se upozorava na ovogodišnjem skupu i da očekuje da će pitanje registrovanog partnerstva uskoro biti regulisano i hrvatskim zakonima.

Splitska policija takođe je najavila da će, shodno najavi organizatora, obezbjeđivati putanju učesnika skupa do obale (Rive), uključujući i tu lokaciju.

Učesnici lanjske povorke na splitskoj Rivi su vrijeđani i napadnuti, pri čemu je bilo nekoliko lakše povrijeđenih.

Time su dali do znanja da neće udovoljiti odluci gradskih vlasti koje su putanju povorke htjele skrenuti na neke druge lokacije.

Galerija

Bonus video: