Naser Keljmendi na crnoj listi SAD-a

Jedna od najboljih "preporuka” da Keljmendi dospije na ovu listu svakako su podaci koje Interpol posjeduje
211 pregleda 13 komentar(a)
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Naser Keljmendi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2012. 12:02h

Stejt Department je u svom specijalnom izvještaju objavio da je na crnu listu dodao tri osobe.

Među njima je građanin BiH Naser Keljmendi, pišu bosanskohercegovačke nezavisne novine Oslobođenje.

Isti dan kad je Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, potpisivao protokol sa Fahrudinom Radončićem, osnivačem SBB-a o novoj podjeli vlasti u BiH i dogovarao njegovu kandidaturu za ministra sigurnosti BiH, Barak Obama, predsjednik SAD-a, potpisao je najnoviju američku crnu listu na kojoj je i – Naser Keljmendi.

Jedna od najboljih "preporuka” da Keljmendi dospije na ovu listu svakako su podaci koje Interpol (kao i druge međunarodne istražne agencije za borbu protiv organiziranog kriminala, prije svih FBI i DEA) posjeduje i na osnovu kojih je još prije nekoliko godina sačinjen debeli dosije.

Kao saradnici u BiH se navode i Fahrudin Radončić, vlasnik izdavačke kuće Avaz iz Sarajeva i Crnogorci Rok Stanaj i Safet Kalić Sajo...

Članovi i suradnici ove grupe evidentirani su u BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Skandinavskim zemljama, ali i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prema organizacionoj strukturi grupe osnovu čine članovi Keljmendijeve porodice u BiH, Crnoj Gori i Kosovu, od kojih su svakako najvažniji njegovi sinovi, a uspostavili su jaku suradnju sa članovima različitih kriminalnih grupa drugih nacionalnosti, Srbima, Crnogorcima, Turcima, itd.

Osim Naserove porodice, u istraživanjima koja je objavio CIN, kao saradnici u BiH se navode i Fahrudin Radončić, vlasnik izdavačke kuće Avaz iz Sarajeva, Naser Orić, bivši komandant odbrane Srebrenice, Nihad Bojadžić, brigadir Armije BiH te kosovski biznismen Ekrem Luka, bivši premijer Vlade Kosova Ramuš Haradinaj, zatim Crnogorci Rok Stanaj i Safet Kalić Sajo...

Bonus video: