Beograd: Spor oko sahrane Tesline urne

Iz Muzeja Nikole Tesle ponavljaju da je mjesto posmrtnim ostacima velikog naučnika upravo u tom zdanju
3 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 11:12h

U danima kada se obilježava 120 godina od jedine posjete Nikole Tesle Beogradu u javnosti se ponovo rasplamsala rasprava o tome gdje bi pepeo ovog velikana trebalo da počiva.

Kako piše beogradski “Blic”, sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ponovo je apelovao na grad Beograd da razmotri mogućnost pohranjivanja urne sa pepelom Nikole Tesle na Svetosavskom platou ili, eventualno, u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Iz Udruženja “Sveti Sava” pozdravljaju ovaj apel i nadaju se da će imati efekta, ali iz Muzeja Nikole Tesle ponavljaju da je mjesto posmrtnim ostacima velikog naučnika upravo u tom zdanju.

Duško M. Petrović, predsednik Izvršnog odbora Udruženja “Sveti Sava”, koje je krajem prošle godine obnovilo ovu inicijativu, nakon što su je još 2006. godine pokrenule pojedine vladike SPC, nada se da će ovog puta dobiti neki zvaničan odgovor.

"To što neko od potomaka Teslinih rođaka ima drugačije mišljenje, nije nikakav argument. Uostalom, neka pitaju njih da li bi oni željeli da budu sahranjeni na groblju ili u muzeju. Grob u muzeju - kako to besmisleno zvuči”, kaže Petrović za “Blic”.

"To što neko od potomaka Teslinih rođaka ima drugačije mišljenje, nije nikakav argument", kaže Petrović

Iz Muzeja Nikole Tesle, međutim, odgovaraju da se njihov stav nije promijenio još od 2006. godine

“Urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle predstavlja kulturno dobro koje pripada zbirci memorijalnih predmeta koji se čuvaju u Muzeju. Pored urne, u ovoj zbirci se nalazi posmrtna maska Nikole Tesle (pet gipsanih odlivaka), kao i posmrtni otisak Tesline desne ruke. Ova zbirka predstavlja jedinstveni memorijal o Nikoli Tesli”, navode u Muzeju.

Bonus video: