Nikolić: Zaustaviti sukobe na Kosovu

Snage KFOR su ispalile suzavac i metke na demonstrante, od kojih su neki uzvratili vatrenim oružjem
79 pregleda 122 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2012. 19:53h

Najmanje trojica kosovskih Srba i dva vojnika NATO ranjena su u sukobima kada su pripadnici mirovnih snaga pokušali da uklone barikade kojima su Srbi blokirali saobraćaj, saopštio je NATO.

Snage KFOR su ispalile suzavac i metke na demonstrante, od kojih su neki uzvratili vatrenim oružjem.

Trupe, u oklopnim vozilima, sukobile su se sa stotinama Srba koji su ih gađali kamenicama u blizini barikada u mjestima Rudare i Dudin Krš, blizu Zvečana.

To su bile među posljednjim barikadama koje je KFOR trebalo da ukloni.

„KFOR potvrđuje da su prilikom operacije uklanjanja ranjena dvojica vojnika“, navodi se u saopštenju, i dodaje se da Kfor „neće dozvoliti da situacija eskalira i upotrijebiće srazmjeran nivo sile da održi sigurno i bezbjedno okruženje“.

Jedan očevidac je javio agenciji Rojters da su dodatne trupe KFOR doputovale kao pomoć vojnicima iz Njemačke i Sjedinjenih Država nakon prvih sukoba.

Jedan očevidac je javio agenciji Rojters da su dodatne trupe KFOR doputovale kao pomoć vojnicima iz Njemačke i Sjedinjenih Država nakon prvih sukoba

Kosovski Srbi su podigli barikade na graničnim prelazima sa Srbijom prošle godine nakon što su vlasti u Prištini i Euleks pokušali da uspostave svoje prisustvo.

Jedan kosovski policajac je ubijen iz zasjede, a nekoliko civila i vojnika NATO povrijeđeno u sukobima koji su izbili u posljednjih nekoliko mjeseci.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, koja podržava napore da se uklone barikade, osudila je napad na snage NATO.

„Kancelarija predsjednika Kosova podržava aktivnosti mirovnih snaga NATO-a na uklanjanju barikada i deblokiranju puteva, što je u skladu sa aktivnostima misije Kfora na uspostavljanju stabilnosti i sigurnosti i sprovođenju vladavine prava na teritoriji Kosova“, navedeno je u saopštenju predsjednice Kosova, prenijela je Beta.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je važno zaustaviti sukobe na Kosovu i smiriti građane.

„Svako je dobio zadatke u okviru svojih ingerencija: svi razgovaraju sa službama sa kojima sarađuju na tom polju, vojska sa Kforom; naša vlada mora sa Euleksom i administracijom Unmik da o ovome ozbiljno razgovara. Mislim da ovo mora da prestane što prije“, kazao je Nikolić za Radio-televiziju Srbije.

Ocijenio je da je nastavak pregovora Beograda i Prištine jedini način da se sazna šta je dogovoreno i šta zloupotrebljavaju vlasti u Prištini.

„Pošto se govori danas o masovnom skidanju tablica sa automobila građana sa sjevera Kosova...mi ne možemo da sjedimo mirni niti možemo da ćutimo pred onim što se događa“, ukazao je Nikolić.

Dragiša Milović, gradonačelnik Zvečana, rekao je za Rojters da su snage KFOR odbile da dopuste bolničkom osoblju da pomogne ranjenim Srbima, i dodao: „Jedan komandant mi je rekao da imaju nadležnost da upotrijebe smrtonosnu silu protiv svakog ko bude bacao kamenice ili koristio oružje“.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić saopštio je da su gradsko vijeće i „narod“ odlučili da upozore KFOR i Euleks da nakon najnovijih sukoba ne ulaze u oblast koju kontrolišu Srbi.

„Odlučili smo da im kažemo da (srpski dio) Mitrovice nije otvoren za njih... ne možemo im garantovati bezbjednost“, poručio je Pantić.

Do četiri sata popodne, snage NATO su uklonile dvije velike barikade a putevi su otvoreni za saobraćaj. Lokalni Srbi su poručili da će postaviti nove barikade.

Oliver Ivanović, državni sekretar za Kosovo u odlazećoj vladi Srbije, smatra da je KFOR napravio „rizičan potez“ time što je pokušao da ukloni barikade.

„Ne mogu da razumijem šta je motivisalo KFOR da napravi takav potez....osim da je imao namjeru da učvrsti poziciju Prištine uoči nastavka pregovora (sa Srbijom) ove godine“, rekao je Ivanović.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančić izjavila je u Briselu da je Evropska unija veoma zabrinuta zbog nasilja na sjeveru Kosova i da poziva sve strane na uzdržanost

Bonus video: