"Srbija sa dvoje vrata: ka istoku i ka zapadu"

Novi predsjednik Srbije je na konferenciji za novinare izjavio je da se nada da će Srbija do ponedjeljka imati mandatara za sastav vlade
52 pregleda 8 komentar(a)
Toma Nikolić, Foto: Beta
Toma Nikolić, Foto: Beta
Ažurirano: 31.05.2012. 20:16h

Tomislav Nikolić je zvanično preuzeo predsjedničku dužnost položivši zakletvu u parlamentu nakon čega je ponovio da podržava stremljenje Srbije ka Evropskoj uniji, kao i da se protivi nezavisnosti Kosova, što je, kako navode komentatori, politika koju će biti nemoguće sprovesti.

„Želim kuću sa dvoje vrata, ka istoku i ka zapadu“, kazao je Nikolić obraćajući se poslanicima i dostojanstvenicima u skupštini. „Želim Srbiju koja će biti punopravan član EU i koja nikada neće odustati od svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta ili Kosova i Metohije.“

Novi predsjednik Srbije je na konferenciji za novinare izjavio je da se nada da će Srbija do ponedjeljka imati mandatara za sastav vlade jer je, kako tvrdi, svima jasno da nema vremana za čekanje.

Sjednici na kojoj je Nikolić položio zakletvu prisustvovali su bivši predsjednici Srbije Milan Milutinović, Boris Tadić, predstavnici diplomatskog kora, vojske, policije, vjerskih zajednica, javnog i političkog života Srbije.

Nikolića, koji je u skupštinu došao sa suprugom Dragicom, sinovima i unucima, dočekalo je aplauzom oko 3.000 simpatizera Srpske napredne stranke. Oni su kasnije zvižducima i povicima „Lopovi, lopovi” dočekali vjerovatnog budućeg premijera Borisa Tadića i predsjednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, kao i neke od ministara u dosadašnjoj vladi Srbije.

Nikolićeva svečana inauguracija biće održana 11. juna.

Bonus video: