Zukorlić: Poigravate se sa stabilnošću ovog prostora

Prema njegovim riječima, ako se nastavi tako, Bošnjacima ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizuju u odbrani svoje časti
96 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 12:56h

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić optužio je danas Žandarmeriju za "torturu" nad građanima Novog Pazara tokom akcije hapšenja osumnjičenih.

Zukorlić je na konferenciji za novinare rekao da se hapšenje sprovodi pod izgovorom carinskih zloupotreba, ali "nesumnjivo uz prekomjernu upotrebu sile i zastrašivanje gradjana".

"Upad u kuće i spavaće sobe u kojima se nalaze muslimanke koje se odijevaju i ponassaju u skladu sa islamskim propisima, uz obijanja vrata, upotrebu sile i udarce kundacima ljudi koji spavaju predstavlja najgrublji oblik uvrede vjerskog i ljudskog dostojanstva, prije svih muslimanki. Sve to se desilo ovog jutra u Novom Pazaru i to dovodi do stanja ivice održivosti", rekao je on.

Nema sumnje da je u pitanju zastrašivanje

Policija je jutros počela hapšenja u više gradova u Srbiji, a još nije saopšteno koliko je uhapšenih i za koji prekršaj se terete.

Zukorlić je naveo da državni organi i policija imaju pravo i obavezu da se bore i djeluju protiv svih nezakonitosti, ali da na tom putu nemaju pravo da krše zakon.

"Nema nikakve sumnje da ova akcija u Novom Pazaru ima političku pozadinu, zastrašivanje, kažnjavanje i ponižavanje onih koji nijesu spremni da saviju kičmu pred političkim moćnicima ove države", rekao je muftija.

Zukorlić je za današnja dešavanja optužio i ministra za rad i lidera Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića.

"U Sandžaku i Bošnjacima će očigledno biti ovako dokle god se Rasim Ljajić pita za nešto u ovoj državi i dokle ima na raspolaganju specijalne jedinice ove države kako bi proganjali i kažnjavali one koje nije mogao okupiti u svoju političko-kriminalnu organizaciju", rekao je on.

On je upozorio najviše rukovodioce policije da moraju hitno preduzeti sve mjere da se takvo ponašanje specijalnih policijskih jedinica više ne ponovi, jer je to "poigravanje sa stabilnošću ovog prostora".

Bošnjaci će braniti svoju čast

"Ovakvo ponašanje podsjeća na Miloševićeve specijalne jedinice iz devedesetih godina. Nikakvi prekšaji ne smiju i ne mogu biti izgovor da se elementarno dostojanstvo i sloboda u sopstvenoj kuši, pravo deteta na miran san, brutalno gazi", rekao je Zukorlić.

Prema njegovim riječima, ako se nastavi tako, Bošnjacima ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizuju u odbrani svoje časti, dostojanstva, kuće i elementarne ljudske slobode.

Uhapšen Zukorlićev bratanac

Zukorlić je dematovao da je policija jutros pretresla i njegovu kuću.

"Nijesu pretresali moju kuću, ali su ispred nje demonstrirali silu, što je očito imalo za cilj svojevrsnu političku poruku i prijetnje. Objavljivanje takve informacije koja nije otišla od mene ili nekog iz moje kuće govori samo o tome da se radi o akciji koja je imala za cilj da prijetnje uputi ne samo preko policije nego i preko medija, koji permanentno rade u interesu onih koji su upotrijebili policijske jedinice", rekao je Zukorlić.

Blic je ranije javio da su pripadnici žandarmerije pretresli Zukorlićevu kuću i da je tom prilikom uhapšen njegov bratanac Nermin Smailović čija se firma nalazi u prvom spratu muftijine kuće.

U Srbiji su prema pisanju Blica u toku policijske akcije uhapšene 22 osobe koje se terete da su uvozile robu iz EU i umanjivali cijene robe u dogovoru sa carinicima. Sačinjavali su fiktivnu dokumentaciju i oštetili bužet Srbije za milijardu dinara.

Galerija

Bonus video: