TORTURA U TUZLI

Majka otete djevojke znala za mučenja, ali ćutala zbog novca?

Ponižavana je i fizički zlostavljana, a tužilaštvu je potvrdila da joj Marinkovići i njena majka Kristina nisu dozvoljavali da spava u kući
6 komentar(a)
Karla Tuzla, Foto: AFP
Karla Tuzla, Foto: AFP
Ažurirano: 28.05.2012. 19:58h

Majka devetnaestogodišnje njemačke državljanke Karle je prema nepotvrđenim informacijama znala šta se dešava sa njenom ćerkom, ali je za “ćutanje” dobijala novac, piše Blic.

Navodno majka djevojke ima još devetoro djece, a sumnja se da ih je četvoro ili petoro završilo na isti način kao Karla, kod nekog u zatočeništvu.

Za muke devojke znalo je još nekoliko osoba, ali navodno ništa nisu smijeli da kažu zbog osvete i straha od porodice Marinković.

Karča, koja je u ropstvu u Kalesiji kod Tuzle na najbrutalniji način maltretirana osam godina, saslušana je u sigurnoj kući, gdje je smještena nakon što je policija saznala za taj slučaj.

Policija je uhapsila bračni par iz sela Karavlasi kod Kalesije, Milenka i Slavojku Marinković, koji su osumnjičeni da su Karlu držali zarobljenu i da su je maltretirali.

Djevojka Karla je ispitana u prisustvu osoblja Službe za strance i u prisustvu tumača za nemački jezik, s obzirom na to da djevojka ne govori bosanski jezik.

Ispitana je i njena majka Kristina Siger, druga žena Milenka Marinkovića. Siger je predata u nadležnost Službe za strance BiH i ne može napustiti BiH dok se slučaj ne okonča.

Kako piše Dnevni avaz, tokom saslušanja, u teškom psihičkom stanju, 19-godišnja Karla progovorila je o mnogim brutalnostima koje je proživljavala proteklih osam godina u Karavlasima.

Gađali je srpom za neposlušnost

Ponižavana je i fizički zlostavljana, a tužilaštvu je potvrdila da joj Marinkovići i njena majka Kristina nisu dozvoljavali da spava u kući, pa je bila primorana da spava u štali.

Prema njenom iskazu, svakodnevno su je tukli. Na obje njene ruke vidni su lomovi prstiju, stari po dvije-tri godine. Za Marinkoviće je obavljala najteže fizičke poslove, a, kako je rekla, gađali su je srpom zbog neposlušnosti.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), te Tužilaštvom BiH, razmatra podizanje optužnice protiv supružnika Mariknovića za krivična djela trgovine ljudima ili ropstva.

Slučaj je otkrio Sead Makalić, komšija koji je fotografisao devojku i taj dokaz odnio policiji, koja je tada reagovala i uhapsila Marinkoviće.

Karlina majka Kristina navodno se udala za Milenka Marinkovića, i to je njegova druga žena. U toku je provera vjenčanog lista, jer osim zvaničnog vjenčanja s Kristinom, Milenko ima i zakoniti brak sa Slavojkom Marinković, a bigamija je Porodičnim zakonom u BiH zabranjena.

Preporučujemo za Vas