Zavisnici sve češće mijenjaju heroin za šolju čaja od maka

Čaj od maka sve češće koriste mladi, upravo zbog prevazilaženja opijatske krize i izazivanja stanja omamljenosti
518 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 08:22h

Opojni napitak koji se pravi od suvih čaura maka sve je popularniji među mladima, pogotovo među heroinskim zavisnicima, piše “Blic”. Čaj od maka je vrlo smrtonosan u većim dozama, čemu svjedoči nedavna smrt Gorana P. i teška oštećenja mozga Sanje T, koji su pokušali da dozu heroina zamijene šoljicom ove opojne supstance.

Goran P. iz Zrenjanina preminuo je samo pola sata nakon što je popio šoljicu čaja napravljenog od suvih čaura maka. Kako piše beogradski list, on je napitak pio sa djevojkom Sanjom T. i drugarom Danijelom M. u njegovoj kući.

Ljekari su se dugo borili za život Goranove djevojke Sanje, koja je preživjela, ali sa trajnim oštećenjima mozga.

Policija je odmah posle Goranove smrti uhapsila njegovog prijatelja Danijela, koji se sumnjiči za nabavljanje i korišćenje droge. Pretpostavlja se da je uzrok smrti prejaka doza čaja, koja nije dovoljno razblažena jer su htjeli da izazovu efekat sličan dozi heroina.

Efekti slični heroinu

Kako kaže Dragan Zorić, ljekar u jednoj od beogradskih klinika za bolesti zavisnosti, napitak je izrazito neprijatnog ukusa, pa se mora puno zašećeriti i naglo popiti.

“Djelovanje je sporo, ali daje efekte slične heroinu i upravo ovi zavisnici dozu mijenjaju za šoljicu čaja”, kaže za “Blic” Zorić.

Ljekar potvrđuje da čaj od maka sve češće koriste mladi, upravo zbog prevazilaženja opijatske krize i izazivanja stanja omamljenosti.

“U situacijama kada nemaju dovoljno novca za heroin ili neki drugi opijatski derivat, oni najčešće piju čaj od maka. Narkomani ga konzumiraju da bi ublažili znake krize. Mladi ne treba da misle da je čaj bezazlen što svedoči i poslednji tragičan događaj”, apeluje Zorić.

Kako djeluje čaj od maka

1. faza: Početna euforija, osjećaj topline, ubrzani otkucaji srca. Propratni efekti: crvenilo kože, sušenje usta, otežavanje ekstremiteta, povraćanje, svrab.

2. faza: Pospanost uz osjećaj umora. Mentalne funkcije su zamagljene. Srce počinje sporije da kuca.

3. faza: San. Poslije buđenja umor, odsustvo motivacije, depresivnost.

Bonus video: