Saradnici vladike Vraniškovskog sami se prijavili sudu

Petorica saradnika vladike Ohridske arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jovana Vraniškovskog, kojima je određen pritvor zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca, danas su se pojavili na sudu
180 pregleda 5 komentar(a)
vladika Jovan Vraniškovski, Foto: Beta
vladika Jovan Vraniškovski, Foto: Beta
Ažurirano: 23.05.2012. 17:19h
Dok je bio vladika Makedonske pravoslavne crkve, vladika Vraniškovski je pronevjerio 250.000 eura

Mjera pritvora koja im je izrečena u odsustvu, ukinuta im je, ali su im oduzete putne isprave. Ovo su danas potvrdili iz Suda dodajući da osumnjičeni imaju obavezu javljanja sudu do početka suđenja.

Oni su dio grupe od 19 bliskih saradnika vladike Ohridske arhiepiskopije, Jovana Vraniškovskog, koji su osumnjičeni za pranje novca, a među njima su dvojica vladika, Marko Kimov i David Ninov.

Policija tereti ovu grupu da je istog dana uplatila sličnu sumu novca od oko 5.000 eura na račun nevladine organizacije, što, prema policiji, upućuje da se radi o krivičnom djelu pranje novca i legalizaciji nezakonito stečenog novca.

Novac su sljedbenici Vraniškovskog, navodno, koristili za kupovanje placeva za izgradnju crkvi na teritoriji Skoplja i Štipa. Pred istražnim sudijom svi su tvrdili da nisu radili ništa nezakonito. Predmet istrage će biti da li je ovaj novac direktno povezan sa 250.000 eura novca Makedonske pravoslavne crkve koje je, prema presudi, pronevjerio dok je bio vladika Makedonske pravoslavne crkve, za šta je osuđen na dvije ipo godine zatvora.

Prilikom pretresa kuća i stanova koji su osumnjičeni koristili policija je zaplijenila kompjutere, dokumentaciju Ohridske arhiepiskopije, 19.000 eura i zapise od bankarskih računa u Grčkoj i Beogradu na ime sljedbenika Vraniškovskog.

Bonus video: