Gradonačelnik Ljubljane pod istragom zbog Merkatora

Okružni sud u Ljubljani pokrenuo je istragu o navodnim zloupotrebama gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića dok je bio na čelu kompanije Merkator, i još trojice osumnjičenih, javljaju danas slovenački mediji
60 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Janković, slovenija, Foto: Tanjug
Zoran Janković, slovenija, Foto: Tanjug
Ažurirano: 23.05.2012. 16:00h

Krivična prijava protiv Jankovića za zloupotrebu položaja podnijeta je u januaru 2007.godine na osnovu izvještaja revizorske kuće "Dilojt i Tuš" o poslovanju Merkatora između 2001. i 2005. godine dok je on bio predsjednik kompanije. Prema medijskim izvještajima, nepravilnosti se odnose na kupovinu terena za robnu kuću Merkatora u Nišu i na poslove sa firmom u vlasništvu Jankovićevih sinova.

Jankovićev advokat potvrdio je pokretanje istrage, ali je istakao da je to "oblik političkog pritiska" na njegovog klijenta, prenosi slovenačka agencija STA. Tužilaštvo je u maju prošle godine tražilo sudsku istragu protiv četvorice osumnjičenih i istražni sudija je naložio pokretanje sudskog postupka, ali oni su uložili žalbu.

Okružni sud je potom ponovo razmatrao predmet 16. aprila i odbacio žalbe kao neosnovane, čime je odluka o istrazi postala pravosnažna. Janković i dvojica saradnika bi, ako slučaj dođe na sud i budu osuđeni, mogli da dobiju kazne od jedne do osam godina zatvora, dok se četvrti osumnjičeni, predstavnik kompanije "Facim" sa Kipra tereti za saučesništvo u zloupotrebi položaja.

Bonus video: