Pripadnici Ohridske arhiepiskopije prali novac?

Makedonska policija privela je u ponedjeljak desetak osoba bliskih Vraniškovskom, poglavaru Ohridske arhiepiskopije
68 pregleda 14 komentar(a)
Jovan Vraniškovski, Foto: Rts.rs
Jovan Vraniškovski, Foto: Rts.rs
Ažurirano: 22.05.2012. 18:11h

Makedonski MUP podnio je krivične prijave protiv 19 osoba, među kojima je poglavar Ohridske arhiepiskopije SPC Jovan Vraniškovski, i protiv Udruženja građana "Anastasija" zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pranja novca, saopštio je danas portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski.

On je rekao da je tokom jučerašnje policijske akcije "Raskoljnikov" izvršen pretres dva objekta kod Markove sušice, u okolini Skoplja, i u selu Nižepole u okolini Bitolja, i da su tom prilikom zaplijenjeni kompjuter, dokumentacija i 19.000 eura.

Sve je povezano, kako kažu u policiji, sa samozvanom Ohridskom arhiepiskopijom.

Makedonski MUP navodi da je Vraniškovski, sa ciljem da legalizuje 250.000 evra koje je od 1988. do 2002. godine nezakonito stekao utajom na štetu MPC u dogovoru sa još 18 osoba, od 2007. do 2011. godine pustio u promet novac u vidu većeg broja sitnijih pojedinih transakcija

Makedonska policija privela je u ponedjeljak desetak osoba bliskih Vraniškovskom, poglavaru Ohridske arhiepiskopije koja u Makedoniji nije zvanično priznata, a zatim je Vraniškovskom i još pretorici njegovih saradnika određen pritvor.

MUP je podnio prijavu protiv Udruženja za unapređenje građanskih i vjerskih sloboda "Anastasija" iz Nižepole, nevladine organzacije koju su formirali sljedbenici Vraniškovskog, zbog toga što su navodno, on i njegovi saradnici sredstvima koje su stekli na nelegalan način preko tog udruženja htjeli da kupuju imovinu u Makedoniji, na dvije lokacije u Skoplju i jednoj u Štipu.

Vraniškovski je već osuđen na zatvorsku kaznu od 2,5 godine zbog zloupotrebe 250.000 eura crkvenog novca dok je bio vladika kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve.

Pokušao da legalizuje 250 000 eura

Kako je izjavio Kotevski, deset od 19 osoba je juče privedeno, a nakon ispitivanja kod istražnog sudije oduzete su im putne isprave, dok će sud odlučiti da li će za ostalima biti raspisana potjernica.

Sveti arhijerejski Sabor SPC saopštio je da je uznemiravajuća nova eskalacija progona sveštenstva Ohridske arhiepiskopije u Makedoniji i apelovao na domaću i međunarodnu javnost da to spriječi.

Makedonski MUP navodi da je Vraniškovski, sa ciljem da legalizuje 250.000 evra koje je od 1988. do 2002. godine nezakonito stekao utajom na štetu MPC u dogovoru sa još 18 osoba, od 2007. do 2011. godine pustio u promet novac u vidu većeg broja sitnijih pojedinih transakcija.

Indikativno je što taj dan nakon otvaranja transakcijskog računa samo u jedna dan izvršene su uplate od strane 16 osoba svi na istu sumu od oko 5.000 eura"

Uplatu su izvršili na transakcijski račun Udruženja "Anastasija" sa sjedištem u Nižepolju, kao i direktnom kupovinom posjeda na ime na dvoje od prijavljenih osoba, inače rođaka Vraniškovskog.

"Sumnjamo da se radi o pranju novca, za pokušaj u pravni finansijski tok da se legalizuje novaci koji su na kriminalni način stekli u periodu od 1998. do 2002. Indikativno je što taj dan nakon otvaranja transakcijskog računa samo u jedna dan izvršene su uplate od strane 16 osoba svi na istu sumu od oko 5.000 eura", izjavio je Kotevski.

Kupovali prostor za izgradnju crkve

Kotevski je rekao da je bilo planirano da se tim novcem kupi djelovni prostor u Skoplju, za što je potpisan preduslov za kupovinu a isto tako je Vraniškovski preko svog rođaka htio da kupi i zemljište u okolini Skoplja koje bi bilo, kako je rečeno u policiji, za izgradnju crkve Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.

Za istu namjeru je planirana i kupovina zemljišta u okolini Štipa.

"Na taj način prijavljeni, koristeći udruženje "Anastasija" i kupovinom nekretnine htjeli su da prikriju kretanje kriminalno stečenog novca i da ih ispred državnih organa prikažu kao legalne izvore i donacije", rekao je Kotevski.

Bonus video: