Puhovski: Nikolić će pogoršati odnose sa regionom

“Put do Brisela je za Zagreb išao kroz Ljubljanu, a za Beograd ide kroz Zagreb. Ako on iole želi Srbiju u Evropskoj uniji (EU), to ne može drugačije nego kroz Zagreb"
36 komentar(a)
Toma Nikolić, Foto: Beta
Toma Nikolić, Foto: Beta
Ažurirano: 22.05.2012. 17:22h

Izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije pogoršaće njene odnose sa Hrvatskom, ali i cijelim regionom, ocijenio je politički analitičar iz Zagreba, Žarko Puhovski,.Puhovski je u intervjuu za Blic rekao da ne može da zamisli dolazak Nikolića u Hrvatsku “jer Srbija, u ovom trenutku, ima sa Hrvatskom odnos kakav je Hrvatska imala sa Slovenijom”. “Put do Brisela je za Zagreb išao kroz Ljubljanu, a za Beograd ide kroz Zagreb. Ako on iole želi Srbiju u Evropskoj uniji (EU), to ne može drugačije nego kroz Zagreb. Dakle , on će doći, biće dočekan, ako bude sreće, ledeno, a ako ne bude sreće - ne baš prijateljski. To zavisi od toga šta će se u međuvremenu dešavati", kazao je Puhovski. Na pitanje da li je Nikolić “prihvatljiv”, ukoliko ga i EU prihvata, on je rekao da može biti ukoliko je izabran na korektnim izborima i „ukoliko nije fašista“. "Drugo, mislim da svi oni, a dijelom i sam Nikolić, pokušavaju da se prisjete Sanadera od prije deset godina. Nikolić je čak imao i Sanaderove parole, i on ne shvata da time stavlja do znanja da Srbija zaostaje za Hrvatskom tačno devet godina“, ocijenio je Puhovski.

Karamarko: Sarađivaćemo

Komentarišući predsjedničke izbore u Srbiji, Tomislav Karamarko, novi predsjednik HDZ-a, kazao je da je Tomislav Nikolić izabran demokratskim putem i, iako nije zadovoljan tom odlukom - sarađivaće.

Tomislav Karamarko novi šef HDZ-a >>>

Karamanko je, prenosi HRT, naglasio da je Nikolić bio desna ruka četničkog vojvode, te da će morati dobro da "ispere" tu svoju prošlost.

Naglasio je da će znati da se postavi prema eventualnim Nikolićevim neprimjerenim "potezima".

Bonus video: