Tomislav Karamarko novi šef HDZ-a

U drugi krug sa Karamarkom ušao je Milan Kujundžić, koji se pokazao kao najveće iznenađenje unutarstranačkih izbora
0 komentar(a)
Tomislav Karamarko, Foto: Index.hr
Tomislav Karamarko, Foto: Index.hr
Ažurirano: 21.05.2012. 10:24h

Tomislav Karamarko novi je predsjednik HDZ-a piše Index.

Karamarko je u prvom krugu osvojio najviše glasova ali nedovoljno za pobjedu. U drugi krug sa Karamarkom ušao je Milan Kujundžić, koji se pokazao kao najveće iznenađenje unutarstranačkih izbora.

Karamarko, koji je bivši hrvatski ministar unutrašnjih poslova i bivši šef Sigurnosno-obaveštajne agencije osvojio je 971 a Kujundžić 860 glasova delegate, prenose hrvatski mediji. U prvom obraćanju delegatima posle izbora, Karamarko je rekao da je HDZ izrazio želju za promjenom i jedinstvom, te raščišćavanjem afera koje su pojedinci ostavili. On je rekao da je uvjeren da će HDZ pobijediti na idućim lokalnim i parlamentarnim izborima. Karamarko, koji je bio i jedan od osnivača HDZ-a, četvrti je predsednik te partije, poslije Franja Tuđmana koji je vodio stranku od osnivanja 1989. do smrti 1999, Iva Sanadera od 2000-2009 i Jadranke Kosor, koja je izabrana po iznendnom odlasku Sanadera sa vlasti sredinom 2009.godine. Kosor nije prisustvovala drugom krugu izbora a ostala je bez funkcije u stranci

Osim što je Karamarko preuzeo vođstvo u stranci, njegovi ljudi su osvojili većinu u svim stranačkim tijelima.

Poručio ljevici: "Prošlo vrijeme komocije"

Hrvatski portal Index nazvao je stranački sabor HDZ-a farsom, a učesnike na njemu nesposobnim, glupim i bahatim, jer je biranje novog predsjednika stranke čitavih 20 sati.

Izborni sabor te najveće opozicione hrvatske partije, na kom se biralo novo rukovodstvo, trajao je od nedelje ujutro do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak i na njemu je učestvovalo oko dvije hiljade stranačkih delegata.

Karamarko je izašao na binu sa unaprijed spremljenim govorom u kojem je poručio ljevici da je "prošlo virjeme komocije"

Nakon što je objavljeno da je Karamarko pobjednik, trebalo je pustiti himnu, međutim ispostavilo se da u je u stranci nemaju, te je dio poslanika uspio otpjevati nešto himne.

Bonus video: