Srbi i Hrvati smatraju da je BiH osuđena na propast

Više od polovine građana Srbije i Hrvatske smatra da je BiH osuđena na propast, rezultati su istraživanja Agencije "Milenijum promocija" u organizaciji njemačke fondacije "Fridrih Ebert"
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2012. 17:04h
11 odsto Hrvata i 13 odsto Srba vjeruje da će BiH postati konfederacija tri ili više entiteta, dok samo po 10 odsto ispitanika u Hrvatskoj i Srbiji smatra da će BiH postati jedinstvena građanska država.

"Očito je da su političke podjele i sukobi na nacionalnoj osnovi ostavili snažan trag na percepciji BiH i teško će se ta slika promijeniti bez konkretnih pomaka na terenu", izjavio je rukovodilac istraživanja Božo Skoko, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka.

On je novinarima u Banjaluci kazao da više od polovine ispitanih građana Srbije i Hrvatske predviđa pesimističnu budućnost za Bosnu i Hercegovinu.

"Natpolovična većina građana Srbije i Hrvatske predviđa pesimističnu budućnost za BiH u narednih deset godina", rekao je Skoko.

Prema istraživanju, Srbi više nego Hrvati smatraju da BiH trenutno prolazi kroz proces islamizacije.

Sa takvom ocjenom slaže se i 20 posto ispitanika u Srbiji.

Prema istraživanju, 42 posto Srba i 39 posto Hrvata smatra da se u BiH neće desiti značajnije promjene, više Hrvata nego Srba smatra da će BiH i dalje biti pod međunarodnim protektoratom, dok su Srbi u odnosu na Hrvate više skloni vjerovanju da će BiH ostati "podijeljena država".

"Na većini pitanja, pokazalo se da nema većih razlika u stavovima srpskih i hrvatskih građana prema BiH. Očekivano, izuzetak su ona pitanja koja se tilu nedavne prošlosti i međunacionalnih odnosa", rekao je Skoko.

86 odsto građana Hrvatske smatra da je BiH žrtva rata Slobodana Miloševića, dok takvo mišljenje u Srbiji ima 42 odsto anketiranih

Skoko je dalje naveo da 11 odsto Hrvata i 13 odsto Srba vjeruje da će BiH postati konfederacija tri ili više entiteta, dok samo po 10 odsto ispitanika u Hrvatskoj i Srbiji smatra da će BiH postati jedinstvena građanska država.

Istraživanje je potvrdilo da su građani Hrvatske i Srbije prilično upućeni na BiH i sa ovom državom uveliko povezani porijeklom, rodbinski ili prijateljski.

Ukupno 41 odsto svih ispitanika u Hrvatskoj i 35 odsto anketiranih u Srbiji je rođeno u BiH ili je porijeklom iz te države, ili ima porodicu i rođake u BiH.

Skoko je dalje naveo da je istraživanje pokazalo da je Sarajevo potencijalna top destinacija za gotovo 40 ispitanika iz obje susjedne zemlje, kao i da je Hrvatima izrazito privlačno Međugorje, a Srbima Banjaluka.

Rezultati ankete dalje su pokazali da BiH građane susjednih država asocira na unutrašnje nesuglasice, multikulturalnost, tri naroda, ali i da oko 50 odsto ispitanika iz Hrvatske i 60 odsto iz Srbije smatra kako Hrvati i Srbi u BiH međusobno imaju više zajedničkog nego li sa sunarodnicima u Hrvatskoj i Srbiji.

Gotovo isto toliko ih smatra da između Hrvata, Srba i Bošnjaka u BiH nema velike razlike.

Prema istraživanju, Srbi više nego Hrvati smatraju da BiH trenutno prolazi kroz proces islamizacije.

Istraživanje više od ukupno 1.600 ispitanika iz Hrvatske i Srbije sprovedeno je krajem prošle godine.

Bonus video: