Potraga za meteorom koji je pao u Hrvatskoj

Očekuje se da meteorit bude pronađen za nekoliko dana kada će krenuti i potraga za kamenom oko 1,5 kilograma, a Korlević pretpostavlja da se nije raspao
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 15:34h

Nadležne institucije u Hrvatskoj pripremaju potragu za ostacima meteorita koji je prije sedam dana pao u širi rejon grada Križevci.

Kako je za Hrvatski radio izjavio astronom Korado Korlević, meteorit je stigao iz pravca Marsa ili Jupitera, a tačno mjesto pada još nije locirano jer se meteorit ohladio nakon ulaska u atmosferu i nije isijavao vatreni trag.

Očekuje se da meteorit bude pronađen za nekoliko dana kada će krenuti i potraga za kamenom oko 1,5 kilograma, a Korlević pretpostavlja da se nije raspao.

U četvrtak 10. maja nešto prije ponoći kamerama Hrvatske meteorske mreže snimljen je let meteorita koji je u Zemljinu atmosferu ušao brzinom 13,4 kilometra u sekundi, jugozapadno od Zagreba, na visini 90 kilometara kod Žumberačkog gorja, preletio sjeverno od Zagreba i pao malo sjevernije od Križevaca, u pravcu Koprivnice.

Meteorit je na područje Križevaca pao i prije godinu dana, a od njega je nađena krhotina od 300 grama, što je prvo parče meteorita iz svemira pronađeno na hrvatskom tlu u zadnjih 60 godina.

Bonus video: