Odlaganje suđenja Mladiću udarac za reputaciju Tribunala

Tribunal je već kritikovan zbog sporosti suđenja. Očekuje se da proces protiv Mladića traje četiri godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 07:22h

Drugog dana suđenja Ratku Mladiću, tužioci su opisali teror uoči masakra koje su trupe pod njegovom komandom počinile nad skoro osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Na snimku emitovanom u sudnici Haškog tribunala, prikazani su uspaničeni civili kako se ukrcavaju u kamione UN-a dok su se približavale snage bosanskih Srba.

U Sarajevu na ivici suza, na Palama aplauzi >>>

Drugi dan suđenja Mladiću, prikazani snimci i fotografije >>>

Masakr u Srebrenici se mogao spriječiti >>>

Međutim, predsjedavajući sudija Alfons Ori je odložio na neodređeno vrijeme početak dokaznog postupka optužbe zbog toga što je tužilaštvo napravilo grešku.

BBC to opisuje kao posramuljujući dan za međunarodnu pravdu. Dok je rodbina žrtava prisustvovala izlaganju jezivih detalja najgoreg zločina od Drugog svjetskog rata, ispostavilo se da tužilaštvo nije objelodanilo oko sedam hiljada stranica dokaza koje je trebalo da podijeli sa odbranom.

Iako se čini da je po srijedi administrativna greška, predsjedavajući sudija je pod velikim pritiskom da odredi duže odlaganje.

Dok je rodbina žrtava prisustvovala izlaganju jezivih detalja najgoreg zločina od Drugog svjetskog rata, ispostavilo se da tužilaštvo nije objelodanilo oko sedam hiljada stranica dokaza koje je trebalo da podijeli sa odbranom

Tribunal je već kritikovan zbog sporosti suđenja. Očekuje se da proces protiv Mladića traje četiri godine.

Ori je kazao da sudije još analiziraju „obim i uticaj“ greške i da namjerava da odredi datum nastavka „što je prije moguće".

Zastupnik optužbe Pjer Mekloski je izjavio juče da se tokom procesa neće usredsrediti na sam zločin u Srebrenici, za koji postoje nesporni dokazi, već na individualnu krivičnu odgovornost Mladića.

"To je bio i zauvijek će ostati genocid", kazao je Mekloski, prikazujući snimak tijela ispred jednog magacina u kojem je likvidirano oko hiljadu zatvorenika.

Rekao je da Vojska Republike Srpske (VRS) nije bila „armija bez kontrole ili pod kontrolom nekog drugog“ i da je Mladić bio na terenu i komandovao.

"Imamo presretnutu radio komunikaciju vojnika VRS, koji pričaju o ubistvima. Imamo video snimak dva pogubljenja. Stoga ću biti savršeno jasan, samo zločin neće biti glavni fokus ovog suđenja. To će biti prvenstveno jedno pitanje – individualna krivična odgovornost Ratka Mladića,“ kazao je Mekloski.

"Možete opstati ili nestati"

Dokazujući Mladićevu "opsjednutost uništavanjem Muslimana", Mekloski je citirao generalove riječi upućene predstavniku srebreničkih Muslimana na dan osvajanja te enklave, 11. jula 1995.

"Možete opstati ili nestati”, poručio je Mladić Muslimanima na sastanku čiji će snimak biti prikazan tokom suđenja.

Kao dokaz da je Mladić bio svjestan zločina u Srebrenici, tužilac Dermot Grum je citirao riječi Slobodana Miloševića, koje je Mladić zabilježio u svojoj bilježnici, 24. jula 1995. "Jako su nam veliku štetu nanijele Srebrenica i Žepa“, rekao je Milošević.

Tužilac Grum je odbacio i tvrdnju odbrane da Mladić od 14. do 16. jula 1995, dok su ubistva trajala, nije kontrolisao VRS zato što je bio u Beogradu. Citirajući iz Mladićeve bilježnice, zastupnik optužbe je naveo da je komandant Unprofora Rupert Smit 15. jula u Beogradu upozorio Mladića na „glasine o pokoljima u Srebrenici“.

„Šta je Mladić uradio. Sjutradan je otišao na svadbu“, kazao je zastupnik optužbe.

Masovna ubistva srebreničkih Muslimana bila su, kako je rekao, „zapanjujući izraz najgore brutalnosti“.

„Samo čvrsto kontrolisana armija mogla je da ubije više od 7.000 ljudi za samo četiri dana“, demonstrirajući, pritom, „nevjerovatnu disciplinu, organizaciju i vojnu efikasnost“, konstatovao je Mekloski.

Mladić (70) ga je slušao bezizražajnog lica, gledajući ispred sebe i često zapisujući.

On je u srijedu opomenut nakon što je rodbini srebreničkih žrtava uputio prijeteći gest prešavši prstom preko grla.

"Došlo je vrijeme da se nakon bune protiv dahija Turcima osvetimo na ovom prostoru"

„Došlo je vrijeme da se nakon bune protiv dahija Turcima osvetimo na ovom prostoru“, rekao je komandant VRS na snimku.

Suđenje je izazvalo snažne emocije među preživjelima u publici, od kojih su neki vikali „ubico“.

U poređenju sa nabijenim komandantom koji je tokom rata sijao strah, Mladić djeluje slabo, ali mu je medicisnki tretman u pritvoru Tribunala vidno koristio.

On je često odmahivao glavom tokom izlaganja tužioca, dok mu je blagi osmijeh povremeno prelazio preko usana dok su emitovani snimci na kojima on izdaje naređenja vojnicima ili razgovara sa novinarima.

Mekloski je juče rekao da je većina naređenja izdavana usmeno ali da su preživjela neka „ključna“ dokumenta i da su bivši Mladićevi podređeni spremni da svjedoče protiv njega.

"Da više nijedna majka ne traži kosti svoje djece"

Hatidža Mehmedović, čija čija su dva sina i suprug ubijeni u masakru, rekla je da je uprkos dokazima o onome šta se desilo u Srebrenici, međunarodna zajednica i dalje saučesnik u nastavku „etničkog čišćenja tog grada“.

Ona je ukazala na odluku Centralne izborne komisije BiH, prema kojoj Muslimani koji su pobjegli od masakra neće moći da glasaju na lokalnim izborima 7. oktobra. Prema važećem zakonu, glasanje je moguće samo prema mjestu prebivališta. Zapadne diplomate su rekle da se Amerikanci protive tome da se Srebrenici dodijeli specijalni status, kao 2008. Odluka komisije će vjerovatno dovesti do toga da na vlast u Srebrenici dođu Srbi.

"Što je još gore, cijeli svijet to vidi i čak sada ne preduzima ništa po tom pitanju. Projekat (etničkog čišćenja) je i dalje živ. Narod i dalje pati. Zločini se nagrađuju,“ rekla je Mehmedović za „Gardijan“.

"Porodice onih koji su ubijeni ne mogu glasati. Ovim zakonom, oni legalizuju genocid. To je veoma opasno za region. To se mora zaustaviti.“

Mehmedović je dodala: „Meni se više ništa ne može desiti, ali ne želim da se bilo koja druga majka bilo gdje drugo nađe u mojoj koži, da ide da traži kosti svoje djece, i bude srećna ako nađe makar nešto od njih. Od mog starijeg sina, našli su samo dvije kosti. Od mlađeg imaju gotovo čitav kostur. Ovo mora biti borba za pravdu kako više nijedna majka ne bi tražila kosti svoje djece u masovnim grobnicama.“

Galerija

Bonus video: