Drugi dan suđenja Mladiću, prikazani snimci i fotografije

Tužilaštvo tvrdi da je sve bilo pripremljeno i da je prije početka rata JNA postepeno pretvorena u srpsku vojsku
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.05.2012. 11:50h

U Hagu je nastavljeno suđenje Ratku Mladiću za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Optužnica protiv Mladića ima 11 tačaka, a najteži dio optužnice je onaj koji se odnosi na genocid u Srebrenici.

Mladiću se sudi i za bombardovanje Sarajeva. Tužilaštvo tvrdi da je sve bilo pripremljeno i da je prije početka rata JNA postepeno pretvorena u srpsku vojsku.

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba u bijegu je bio 16 godina.

O Srebrenici

Drugog dana suđenja Mladiću pročitana je optužnica vezana za događaje u Srebrenici. Tužilaštvo je prvog dana iznijelo dio dokaznog materijala koji sadrži video snimke granatiranja Sarajeva, snimke logora, audio zapise govora Ratka Mladića, kao i fotografije.

Tužilaštvo tvrdi da će dokazati kako je Ratko Mladić zapovijedao snagama koje u počinile zločine

Tužilac Peter McCluskey je tokom čitanja optužnice naveo da je u Srebrenici ubijeno sedam hiljada muškaraca, među kojima je bilo dječaka.

"To je učinjeno u potpunoj tajnosti, što je nevjerovatno", rekao je McCluskey.

On je citirao i naređenje nakon kojeg je izvršen konačni napad na Srebrenicu: "Svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima stvoriti uslove totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljnjeg opstanka i života mještana u Srebrenici i Žepi".

Dio dokaza je sačuvan

Tužilaštvo tvrdi da će dokazati kako je Ratko Mladić zapovijedao snagama koje u počinile zločine. Navode da je veći dio dokaza uništen, ali i da je jedan dio ipak sačuvan.

"Neka vide naši Srbi šta smo im uradili, kako smo Turke sredili"

Rečeno je da postoje dokazi kako je Mladić komentarisao nakon pokolja u Srebrenici.

"Ovo slobodno snimi. Neka vide naši Srbi šta smo im uradili, kako smo Turke sredili. U Podrinju smo mi Turke pomlatili. Da ih ne čuvaju Amerikanci i Englezi, Ukrajinci i Kanađani u Srebrenici, sada Holanđani, davno bi njih nestalo na ovom prostoru", rekao je tada Mladić, prenosi Dnevni avaz.

Snimak iz Potočara

Nakon toga tužilaštvo je prikazalo snimak iz Potočara nastao 12. jula. Na snimku se vidjelo odvajanje muškaraca od žena nakon čega su muškarci odvedeni i ubijeni, tvrdi tužilaštvo. Na snimku se vidi da je među muškarcima bilo maloljetnih dječaka.

"Sve ih moramo evakuisati, i one koji hoće i one koji neće", rekao je Mladić vojniku

Vidi se i da nije bilo posebnog pregleda, već su muškarcima odmah oduzeti papiri. Nakon toga su smješteni u zgrade gdje su mnogi pretučeni, a neki i ubijeni.

"Ne postoji nikakva evidencija. Jednostavno, Mladić nije imao namjeru da dozvoli tim ljudima da prežive", rekao je tužilac.

Prikazan je i razgovor Mladića sa vojnikom. Mladić vojnika ispituje o kamionima s ljudima i upozorava ga da ne smije da dozvoli ni jednoj grupi da se "išulja".

"Sve ih moramo evakuisati, i one koji hoće i one koji neće", rekao je Mladić vojniku.

13. jula ubijeno hiljadu ljudi

Tužilaštvo tvrdi da su masovne likvidacije počele 13. jula. Tog dana je tokom popodneva ubijeno hiljadu ljudi kod skladišta u blizini mjesta Kravica.

Iz tužilaštva su potvrdili da je jedan muškarac preživio

Karadžić i Mladić nakon toga odlučili su da promijene plan i ostatak zatvorenika prebace na područje Zvornika.

Iz tužilaštva su potvrdili da je jedan muškarac preživio i da će on svjedočiti o ovim događajima.

Pogubljenja na livadi

Tužilac je nastavio izlaganje optužnice opisivanjem rute po kojoj su se kretali kamioni sa zatvorenicima. Naveo je i tačne lokacije gdje su zatvorenici ubijeni.

On je rekao da su se likvidacije nastavile i danima kasnije i tvrdi da su Karadžić i Mladić u jesen naredili premještanje ostataka tijela

Vojska RS je počela pogubljenja na livadi u blizini škole u Orahovcu 14. jula popodne. Do kraja dana završeno je pogubljenje stotina Muslimana koji su se nalazili u školi u Ročeviću.

"Jedna od osoba koje su bile u streljačkom vodu će dati iskaz o ovome", najavio je tužilac.

On je rekao da su se likvidacije nastavile i danima kasnije i tvrdi da su Karadžić i Mladić u jesen naredili premještanje ostataka tijela iz Orhovca na udaljenija mjesta jer su vjerovali da će na taj način otežati njihov pronalazak.

Sigurno ste čuli za Mladića

Tužilac je prije kraja izlaganja prikazao snimak na kojem se Mladić obraća zatvorenicima na putu za Kladanj.

Prikazane su fotografije leševa koji su iskopani na Branjevu u masovnoj grobnici

"Dobar dan. Sigurno ste čuli za mene. Dugo ste slušali o meni, sad me gledate. Ja sam general Mladić. Među vama ima vojno sposobnih. Svi ste sigurni. Danas vam opraštam i poklanjam vam život!

Nemojte vi vojno sposobni ponovo na front, sad vam poklanjam život. Drugi put neće biti oprosta", rekao je Mladić. Tužilac je rekao da je Mladić tom prilikom stavio sebe u poziciju osobe koja odlučuje o životu i smrti.

Prikazane su fotografije leševa koji su iskopani na Branjevu u masovnoj grobnici. Veliki broj žrtava pronađen je vezanih očiju i vezanih ruku.

Artiljerijsko osmatranje

Kao jedan od dokaza tužilaštvo je priložilo i razgovor Ratka Mladića sa svojim podređenim. Mladić u razgovoru daje naređenje da se udari na Velušiće i Pofuliće, jer "tamo nema puno srpskog življa".

"Idi na artiljerijsko osmatranje da ne mogu da spavaju, da im razvučemo pamet", rekao je Mladić.

Pročitana je i izjavu pripadnika UN-a u kojoj on tvdi kako Mladić nije pokušavao da sakrije činjenicu da se ništa ne može dogoditi bez njegove dozvole.

Uvodna riječ tužilaštva je završena i to je kraj drugog dana suđenja.

Bonus video: