U Sarajevu na ivici suza, na Palama aplauzi

Bakir Izetbegović je izrazio nadu da će suđenje makar početi da liječi podjele između Federacija BiH i Republike Srpske
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2012. 22:33h

Suđenje Ratku Mladiću je prenošeno uživo na velikim ekranima u Sarajevu.

Jasna Hadžić, penzionerka koja je preživjela opsadu bosanske prijestonice, zastala je na povratku iz prodavnice, vidno potresena. „Plače mi se kad se sjetim šta nam je učinio: ubio osam hiljada samo u Srebrenici, ubijao po Foči, Višegradu, našu djecu u Sarajevu“, kazala je brišući suze.

„Nije trebalo da mu sude. Trebalo ga je odmah likvidirati.“

Sarajevo za vrijeme rata

Međutim, u kafićima na Palama, planinskom uporištu sa kojeg su srpske snage orkestrirale opsadu i bombardovale Sarajevo udaljeno 16 km, prolamao se aplauz svaki put kada bi se Mladić pojavio na ekranu.

„Zločine su činile sve strane, rekao je student Mladen Mančić. „To je častan čovjek koji je branio srpski narod. Da nije bilo njega, mi danas ne bismo bili ovdje.“

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio nadu da će suđenje makar početi da liječi podjele između Federacija BiH i Republike Srpske. „Polovina Bosne je očišćena od nesrba... Htjeli su da izbrišu sve tragove i dokaze postojanja drugih sa tog dijela teritorije, a pod komandom Ratka Mladića oni su to i uspjeli“, rekao je.

Izetbegović je kazao da mnogi ljudi u Bosni još nisu spremni da se suoče sa istinom 16 godina nakon rata. „Ovo je prvi korak u procesu pomirenja.“

Haški Hilton

Zatvor u Sheveningenu je privremeni smještaj optuženih za neke od najtežih ratnih zločina. Nazivaju ga i „Haški Hilton“, zbog svog relativnog luksuza, naročito u poređenju sa zatvorima zemalja iz kojih optuženici dolaze, navodi BBC.

Ratko Mladić provodi vrijeme čitajući novine, igrajući šah i ćaskajući sa drugim zatvorenicima, ali su razgovori o osjetljivim pitanjima, poput politike, zabranjeni.

Zatvorenici mogu da igraju stoni fudbal, imaju pristup bogatoj biblioteci, imaju instruktora koji im pomaže u teretani, a postoji i bračna soba gdje je omogućeno parovima da provedu neko vrijeme u privatnosti.

U ćelijama površine 10 metara kvadratnih zatvorenici imaju lavabo, WC šolju, krevet i kompjuter kako bi mogli da rade na svojim slučajevima, kao i satelitsku televiziju i radio. Mladić i Radovan Karadžić se nalaze u različitim krilima zatvora, a Karadžićev advokat kaže da bi njegov klijent želio da provodi više vremena sa starim saradnikom.

Zatvorenici su zaključani od 21h do 7.30h kada ih bude na doručak. Iako imaju redovne obroke, mogu da kupuju hranu u zatvorskoj prodavnici, a dozvoljeno im je i da naručuju specijalna jela koja odgovaraju zahtjevima njihove „kulture i ishrane“.

Advokat Čarlsa Tejlora, bivšeg liberijskog predsjednika koji je nedavno osuđen zbog ratnih zločina u Sijera Leoneu, jednom se žalio da je hrana „potpuno eurocentrična i da ne odgovara afričkom ukusu“.

Galerija

Bonus video: