haški tribunal

Počinje suđenje Ratku Mladiću

Za dokazivanje optužbi planirano je 410 svjedoka, od kojih bi 158 trebalo da se pojavi u sudnici
0 komentar(a)
mladic, Foto: Rojters
mladic, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.05.2012. 07:04h

Posljednji proces pred Haškim tribunalom počeće u 9 sati kada će Tužilaštvo iznijeti uvodnu riječ na početku suđenja Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za genocid i druge zločine u BiH.

Suđenje Mladiću je, prema predstavnicima udruženja žrtava, već davno trebalo da počne, dok je, s druge strane, Odbrana izrazila nespremnost zbog obimnosti optužbi i dokaznog materijala. Optužbe koje su iznesene na njegov račun Mladić je nazvao gnusnim i monstruoznim, a na dosadašnjim pojavljivanjima pred Pretresnim vijećem uglavnom je isticao da je bolestan i star čovjek, izražavao nezadovoljstvo načinom na koji ga sprovodi sudska policija, te isticao da na ovom suđenju ne brani sebe, već srpski narod i zemlju.

Uhapšen 26. maja 2011.

Mladić je, kao bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, po dvije tačke optužen za genocid, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. Nakon 16 godina skrivanja, uhapšen je 26. maja 2011. u selu Lazarevu kod Zrenjanina u Srbiji. Prvi dio dokaznog postupka Tužilaštva u Hagu odnosiće se na opšti pregled predmeta, a potom će biti izvođeni dokazi o zločinima počinjenim u Sarajevu, uzimanju međunarodnih vojnika za taoce, progonu nesrpskog stanovništva s područja 15 opština, te o genocidu u Srebrenici.

Za dokazivanje optužbi planirano je 410 svjedoka, od kojih bi 158 trebalo da se pojavi u sudnici
Preporučujemo za Vas