Kamenovana zgrada Vlade u Skoplju, na ulicama bilo 10.000 ljudi

Bilo je i transparenata protiv makedonske vlade i premijera Nikole Gruevskog koga su nazvali „teroristom“ i „četnikom“
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 19:51h

Oko deset hiljada Albanaca u Makedoniji je izašlo na ulice nakon muslimanske molitve, protestujući što „vlada vrijeđa njihovu vjeru“ jer optužuje „radikalne islamiste“ za ubistvo pet mladića na jezeru u blizini Skoplja.

Ubistva pet Makedonaca koje se dogodilo sredinom aprila i policijska akcija koja je uslijedila, podigle su tenzije u zemlji od dva miliona stanovnika od kojih su četvrtina etnički Albanci.

U policijskoj akciji „Monstrum“ uhapšeno je 20 osoba, mahom Albanaca, koje su vlasti opisale kao „sljedbenike radikalnog islama“. Od njih su petorica optužena za terorizam.

Demonstranti su nakon molitve izašli iz dzamije u centru Skoplja noseći albanske zastave i transparente od kojih su neki bili na arapskom jeziku.

Skandirali su „Muslimani nisu teroristi!“, „Ja sam musliman, ne terorista!“, „UČK“, dok su policajcima dobacivali „ubice, ubice“.

Bilo je i transparenata protiv makedonske vlade i premijera Nikole Gruevskog koga su nazvali „teroristom“ i „četnikom“.

Neki od demonstranata kamenicama su gađali zgradu vlade i tom prilikom su povrijeđeni jedan policajac i snimatelj, a nekoliko prozorskih stakala je razbijeno. Pokušaj demonstranata da uđu u zgradu jake policijske snage su brzo spriječile.

Organizatori protesta su u saopštenju naveli da iskreno žale zbog ubistva mladih Makedonaca i da traže da se ubice izvedu pred lice pravde.

„Protestujemo zbog uvreda koja je uputila makedonska vlada albanskom narodu muslimanske vjeroispovesti vrijeđajući njihova vjerska osjećanja i gazeći dostojanstvo uhapšenih”, navedeno je u saopštenju.

Za danas je na društvenim mrežama najavljen kontra-protest Makedonaca ispred zgrade vlade u Skoplju, a kao razlog se navodi „sprečavanje širenja radikalnog islama u Makedoniji“.

Ubistva petorice mladića uslijedila su nakon obračuna makedonske i albanske mafije u martu, podsjetio je Rojters.

Sukobi su pojačali strahove od proširenja nemira više od deceniju nakon što je zemlja 2001. za dlaku izbjegla građanski rat usljed okršaja između vladinih bezbjednosnih snaga i albanske gerile.

Zapadne diplomate tada su spriječile eskalaciju sukoba, ali nezadovoljstvo sada ponovo raste zbog raširenog siromaštva i sporog tempa integracija u EU i NATO.

Galerija

Bonus video: