Srbija: Beogradski studenti napravili ekološku sušaru

Plan tima studenata je da patentira svoj proizvod kod zavoda za intelektualnu svojinu, a razmišlja se i o pronalaženju partnera koji bi uložio u proizvodnju
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 08:03h

Tim od sedam studenata Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu osmislio je sušaru za voće sa solarnim kolektorom manjih kapaciteta, namijenjen prije svega individualnim proizvođačima.

"Riječ je o kolektoru toplotne solarne energije koji je napravljen od iskorišćenih aluminijumskih limenki, koji ne zagađuje sredinu, a nema ni izduvnih i štetnih gasova", kazala je jedna od članica tima, Vesna Radojević.

Kako je objasnila, u svijetu postoje slični sistemi za sušenje duvana, ali su u Srbiji takve sušare bile gotovo nepoznate, zbog čega je grupa od sedam studenata riješila da konstruiše svoju sušaru i prilagodi je domaćim uslovima. Ovaj projekat je nazvan "Solagro".

Radojevićeva je navela da je kolektor sačinjen od limenki spojenih silikonom otpornim na visoke temperature, a koje su smještene u limeni okvir, koji je termoizolovan i zatvoren pleksiglasom.

"Na ovaj način se toplotna sunčeva energija generiše u aluminijumskim tunelima i dalje se transportuje u sušaru, koja je izgrađena od drveta i žice i ima oblik rerne", kazala je ona.

Jedna od članica tima sa beogradskog Poljoprivrednog fakulteta, studenkinja Vesna Radojević, navela je da je cio sistem sklopiv, odnosno mobilan i pogodan za transport, i prvi je takve vrste u Srbiji

Prema njenim riječima, glavna namjena sušare u početnoj fazi biće sušenje jabuka, a kasnije će, kako je dodala, moći da se prilagođava raznom voću, povrću i začinskom bilju kroz doziranje toplote koja izlazi iz kolektora u sušaru.

Radojevićeva je navela da je cio sistem sklopiv, odnosno mobilan i pogodan za transport, i prvi je takve vrste u Srbiji.

Kapacitet prototipa sušare je tri kilograma svježih jabuka, od kojih se nakon četiri sata sušenja može dobiti 500 grama suvog voća.

"Ne postoji bezbjednosni rizik kad je u pitanju upotreba 'Solagro' sušare, pošto ne postoji opasnost od pregrijavanja u samoj sušari", dodala je Radojevićeva.

Ona je istakla da bi mali poljoprivredni proizvođači odmah nakon berbe voća, povrća ili bilja, uz pomoć te sušare mogli da osuše svoje proizvode, bez prethodnog skladištenja.

Navela je i da je projekat izveden u saradnji sa "Recan" fondom za prikupljanje i reciklažu limenki, koji je donirao cjelokupnu količinu limenki za izradu solarnog kolektora.

Prema riječima Radojevićeve, plan tima studenata je da patentira svoj proizvod kod zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, a razmišlja se i o pronalaženju partnera koji bi uložio u proizvodnju te solarne sušare.

Galerija