Srbija: Novopazarski džins osvaja evropsko tržište

Prvi tekstilni klaster u Srbiji osnovan je u Novom Pazaru, a rezultati udruživanja firmi već su vidljivi
416 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 18:53h

Oni koji zamišljaju da se u Novom Pazaru džins proizvodi masovno, a jeftin je, odnosno da je bitna količina ali ne i kvalitet - nisu u pravu, piše portal "B92".

Pazarci, bar one firme koje su se udružile i dobile podršku USAID-a, grade brendove i osvajaju nova tržišta.

Prvi tekstilni klaster u Srbiji osnovan je u Novom Pazaru, a rezultati udruživanja firmi već su vidljivi.

“Sad je većina firmi dobila usaglašen novi izgled koji je apsolutno identičan onome što tržište Evrope želi da vidi kad su u pitanju moda i džins”, kazao je Ahmet Halilagić, izvršni partner USAID-a.

Male zanatske radnje sa nekoliko zaposlenih šire se u firme od kojih živi svaki peti Novopazarac, a 2008. godine osnovana je asocijacija, čiji članovi kažu da su zaboravili na konkurenciju i vode se isključivo zajedničkim interesom.

Male zanatske radnje sa nekoliko zaposlenih šire se u firme od kojih živi svaki peti Novopazarac, a 2008. osnovana je asocijacija, čiji članovi kažu da su zaboravili na konkurenciju i vode se isključivo zajedničkim interesom

"Dok smo sami mogli da radimo i da se snalazimo, mi smo radili. Međutim, prvi put kad smo uočili da sami teže možemo da osvajamo nova tržišta... domaća, a strana naročito, mi smo krenuli u udruživanje", kazao je Nihat Ugljanin, vlasnik kompanije "Brug".

U udruženju "Asteks" kažu da je njihov posao da okupe firme sličnih mogućnosti i pomognu im da bolje plasiraju robu na inostrano tržište.

"Ovako udruženi, zaista je sigurno...neću reći deset, već sigurno pedeset puta je jeftinije. Ako kažemo da rješavamo najkrupnije probleme koji postoje u tekstilnoj industriji, onda se tu može reći da je 'Asteks' postigao uspjeh", kazao je Nermin Balija, menadžer Asocijacije tekstilaca "Asteks".

Upravo preko asocijacije, firme iz Novog Pazara ušle su na tržište Poljske, a pet njih koje su u klasteru i na tržište Rusije.

USAID sa predstavnicima tekstilaca sarađuje već dvije godine. Omogućili su različite obuke, pomagali u uvođenju standarda i poboljšanju vizuelnog identiteta firmi.

"To je mnogo značajno. To je jedan od faktora našeg opstanka u daljem poslovanju. Toliko važno da bez udruživanja, mi nemamo perspektivu za dalji rad", smatra Ugljanin.

U tekstilnoj industriji u Novom Pazaru radi oko 10. 000 ljudi, ali su procjene da od uspjeha klastera korist može da ima mnogo više njih.

"Omogućavanje tim firmama da izađu na evropsko i tržište Rusije, da se stabilizuju, može da pomogne da se ekonomska situacija poboljša i u Novom Pazaru i u cijelom regionu", navodi Halilagić.

Selidba na veća tržišta: Prodaja džinsa na pijaci u Novom Pazaru

Veliki troškovi i kriza na tržištu lakše se prevazilaze udruženo, pa u "Asteksu" i USAID-u očekuju da tu prednost uvidi sve više firmi, piše portal "B92".

Galerija

Bonus video: