VANDALIZAM NA DAN MLADOSTI

Kukasti krst na Titovoj spomen-ploči u Kumanovu

Ovaj događaj je osudio gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, koji je od nadležnih službi zatražio da se počinioci pronađu i izađu pred lice pravde
183 pregleda 8 komentar(a)
Kumanovo Tito, Foto: Facebook.com
Kumanovo Tito, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 26.05.2018. 11:40h

Kukasti krst i neprimjereni grafiti ispisani su na spomen-ploči bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita u Kumanovu.

Incident se dogodio u noći između četvrtka i petka, odnosno 25. maja, koji se u bivšoj SFRJ obilježavao kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza.

Iako se država SFRJ raspala prije više od četvrt vijeka, građani bivših republika okupljaju se toga dana da odaju počast bivšem predsjedniku i to uglavnom oko obilježja koja su podignuta i još postoje u pojedinim gradovima širom nekadašnje Jugoslavije.

Ovaj događaj je osudio gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, koji je od nadležnih službi zatražio da se počinioci pronađu i izađu pred lice pravde, prenosi Tanjug.

"Nije prvi put da se skrnave spomenici iz perioda Drugog svjetskog rata. Takva nečovječna djela neće nas onemogućiti da njegujemo tradiciju narodnooslobodilačkog rata i Josipa Broza Tita, koji je predvodio borbu protiv fašizma, najvećeg zla čovečanstva i koji su nam omogućili da danas živimo u miru i slobodnoj i nezavisnoj Republici Makedoniji", naveo je Dimitrevski na svom nalogu na Fejsbuku.

Osim gradonačelnika ovaj incident osudili su i građani Kumanova, koji su takođe tražili privođenje počinilaca, prenijeli su makedonski mediji.

Dimitrievski je zahvalio radnicima Čistoće i zelenila koji su pravovremeno očistili spomen-obilježje.

Preporučujemo za Vas