Bivši komandant OVK Fatmir Ljimaj oslobođen optužbi za ratne zločine

Nakon smrti ključnog svjedoka optužbe Agima Zogaja, koji je prošle godine pronađen obješen, sud je odbacio njegovo svjedočenje
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 20:58h

Albanski političar sa Kosova i blizak saradnik premijera Hašima Tačija oslobođen je optužbi za ratne zločine nakon što je slučaj protiv njega propao poslije samoubistva ključnog svjedoka tužilaštva.

Fatmir Ljimaj, visokopozicionirani član OVK tokom rata na Kosovu 1998-1999, i njegova tri saborca bili su optuženi za ubistva i mučenja Srba i sunarodnika Albanaca u selu Klečka.

Tročlano vijeće sudija, kojem je predsjedavao britanski sudija Džonatan Velford-Kerol, ustanovilo je da nema dokaza kojim bi se potkrijepila optužnica italijanskog tužioca Mauricija Salustra.

Tužilac misije EULEKS-a bazirao je slučaj na

Tužilac misije EULEKS-a bazirao je slučaj na svjedočenju i dnevnicima Agima Zogaja, bivšeg zatvorskog čuvara koji je u sudskim dokumentima označen kao „svjedok iks“

Misija EU je poslala Zogaja u Njemačku u okviru programa zaštite svjedoka, ali je on u septembru prošle godine pronađen obješen u jednom parku.

Njemačke vlasti su saopštile da je u pitanju bilo samoubistvo.

Rojters je podsjetio da je Zogajeva porodica stalno dobijala prijetnje prije nego što je napustila Kosovo.

Nakon Zogajeve smrti, sud je odbacio njegovo svjedočenje.

Ljimaja su pred sudom dočekale njegove pristalice

Kritičari smatraju da je ovaj slučaj na najoštriji način istakao kulturu zastrašivanja svjedoka koja već dugo koči pravosudni sistem Kosova, gdje je duboko ukorijenjena lojalnost klanu, a bivši gerilci uživaju status heroja, naveo je Rojters.

Kritičari smatraju da je ovaj slučaj na najoštriji način istakao kulturu zastrašivanja svjedoka koja već dugo koči pravosudni sistem Kosova, gdje je duboko ukorijenjena lojalnost klanu, a bivši gerilci uživaju status heroja

Ljimaj, bivši ministar saobraćaja u prethodnoj vladi Kosova, pohvalio je presudu.

„Današnja presuda pokazuje da je naš oslobodilački rat bio ispravan i čist“, kazao je novinarima.

Tači je juče pozdravio sudsku odluku, ocjenjujući da je pobijedila pravda.

„Mi smo uvijek davali punu podršku pravdi, jer smo vjerovali i bili ubijeđeni u nevinost komandanata i vojnika OVK“, rekao je Tači pozdravivši „pobjedu pravde nad predrasudama i drugim pretenzijama“, prenijela je agencija Beta.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ocijenilo je da je odluka prištinskog suda „sramna i nepravedna“.

„Postavlja se pitanje da li će iko ikada na Kosovu i Metohiji biti osuđen za zločine počinjene nad Srbima?

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ocjenjuje da je odluka Mješovitog sudskog vijeća u Prištini... sramna i nepravedna, prije svega prema žrtvama koje traže pravdu“, navedeno je u saopštenju tužilaštva

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ocjenjuje da je odluka Mješovitog sudskog vijeća u Prištini... sramna i nepravedna, prije svega prema žrtvama koje traže pravdu“, navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Optužnica tereti Ljimaja da je naredio Zogaju da ubije dvojicu zarobljenih srpskih policajaca u improvizovanom zatvoru u selu Klečka.

Prema optužnici, Zogaj je priznao da ih je ubio i vodio je dnevnik u kojem je detaljno opisan život u zatvoru, uključujući imena zatvorenika, datume hapšenja, oslobađanja i egzekucija.

Ljimaja je 2005. sličnih optužbi oslobodio tribunal u Hagu.

Protiv njega se takođe vodi istraga zbog korupcije za vrijeme ministarskog mandata u Tačijevoj prethodnoj vladi, ali tužilaštvo još nije odlučilo da li da podigne optužnicu.

Salustro je najavio da će sa žaliti na odluku prvostepenog suda i ima rok od 15 dana za podnošenje žalbe Vrhovnom sudu Kosova.

Galerija

Bonus video: