Ugrožen pristup Hrvatske u EU?

Slovenija i Hrvatska ponovo su se našle pred problemom koji bi mogao da ugrozi ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora za ulazak u EU, piše slovenački 24.ur
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 18:13h

Razlog je odluka hrvatske Vlade da podrži nastavljanje sudskih postupaka protiv slovenačke Ljubljanske banke.

Hrvatska Vlada, za sada, ne daje objašnjenja ove odluke koju je donijela 19. aprila na zatvorenoj sjednici, dok Slovenija takvo ponašanje vidi kao kršenje obaveza koje je usvojila prethodna hrvatska Vlada koju je vodila Jadranka Kosor.

Slovenija smatra da se radi o kršenju dogovora o rešavanju problema hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci, jer je Vlada Jadranke Kosor tada promijenila stav i složila se sa tim da se taj problem uključi u pregovore o nasljeđu bivše Jugoslavije i više ne bude tretiran kao spor između banke i njenih stranaka.

Zbog toga je Slovenija o tome obavijestila EU, a mediji dodaju da Slovenija već ima podršku nekih članica EU, a ukoliko se Hrvatska ne bude držala dogovora i bezuslovno ispunila ono šta je obećala, Hrvatskoj ponovo prijete problemi, ovaj put mnogo ozbiljniji no što je to bilo u slučaju ribolovno-ekološke zone, dodaju mediji.

Bonus video: