Izbori u Srbiji: Glavni konkurenti izjednačeni

Rezultati istraživanja agencija Plum Mark, pokazuju da koalicija okupljena oko SNS-a, Tomislava Nikolića i koalicija koju predvodi DS, Borisa Tadića mogu računati na po 22 posto glasova birača
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 17:30h

Koalicija okupljena oko vodeće srbijanske opozicione Srpske napredne stranke (SNS), po rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, najveći je konkurent na skorim parlamentarnim izborima koaliciji okupljenoj oko sada vladajuće Demokratske stranke (DS), a po rezultatima najnovijeg istraživanja koje prenosi dnevnik ''Danas'', dvije koalicije imaju jednaku podršku među biračima.

Rezultati istraživanja, koje je za potrebe tog beogradskog lista sprovela srbijanska agencija Plum Mark, pokazuju da koalicija okupljena oko SNS-a, Tomislava Nikolića i koalicija koju predvodi DS, Borisa Tadića mogu računati na po 22 posto glasova birača.

Na trećem mjestu je, s 14 posto, koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS), čiji je predsjednik Ivica Dačić.

Sa 10 posto glasova slijedi koalicija ''Preokret'' koju predvodi Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića.

Po 8 posto glasova bi dobili Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja, Demokratska stranka Srbije (DSS) koju predvodi bivši premijer Vojislav Koštunica, kao i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) na čijem je čelu bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Preostalih 11 lista, od ukupno 18 između kojih će glasači birati, po ovom istraživanju nalaze se ispod cenzusa od pet posto i zajedno imaju osam posto glasova.

Istraživanje je, kako se navodi, sprovedeno u razdoblju od 26. do 29. aprila, metodom telefonske ankete, na uzorku od 1.200 ispitanika.

Od četvrtak u ponoć predizborna ćutnja u Srbiji

Predizborna kampanja u Srbiji završava se u četvrtak u ponoć, kada počinje izborna tišina, a na temelju rezultata istraživanja javnog mnjenja, koje je proteklih nedjelja predstavilo nekoliko srpskih agencija, očekuje se da će buduću srpsku vladu formirati ili koalicija oko Tadićevog DS-a ili koalicija oko Nikolićevog SNS-a.

To će, kako se pretpostavlja, najviše zavisiti od toga ko će od njih uspjeti da napraviti jaču koaliciju sa preostalim strankama, odnosno koalicijama, i tako sakupiti najmanje 126 od 250 poslaničkih mjesta, koliko broji srpski parlament.

Po ocjenama analitičara, glavna uloga u postizbornom procesu formiranja vlade mogla bi da pripadne koaliciji okupljenoj oko Dačićevog SPS-a, a ne isključuje se ni mogućnost važne uloge Jovanovićevog LDP-a, odnosno koalicije ''Preokret''. Samog Dačića, sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, u medijima već neslužbeno najavljuju kao vjerovatnog novog srpskog premijera.

S druge strane, ne isključuje se ni mogućnost udruživanja koalicije Nikolićevog SNS-a sa koalicijom Dačićevog SPS-a, mada se ocjenjuje kao vjerovatnije da nakon izbora Dačić prvo razgovara sa Tadićem, imajući u vidu da su njihove dvije stranke glavni partneri u aktuelnoj vladajućoj koaliciji.

Uz parlamentarne, pokrajinske i lokalne, u Srbiji se 6. maja održava i prvi krug predsjedničkih izbora, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da najveće šanse za ulazak u drugi krug imaju donedavni predsjednik i sadašnji kandidat DS-a za predsjednika Boris Tadić i predsjednik SNS-a Tomislav Nikolić.

Obzirom na to da će drugi krug predsjedničkih izbora biti održan 20. maja, a da će rezultati parlamentarnih izbora biti poznati u danima nakon njihova održavanja, ne isključuje se mogućnost da u razdoblju od prvog do drugog kruga predsjedničkih izbora, kroz međustranačke razgovore o podršci jednom od dvojice predsjedničkih kandidata u drugom krugu, istovremeno bude postignut dogovor i o novoj vladi.

Galerija

Bonus video: