Čak 13 tona slatkiša povučeno sa hrvatskih polica

Stipan Bilić, stručnjak iz konditorske industrije, upozorava da u Hrvatsku često dolaze slatkiši pred sam istek roka upotrebljivosti
130 pregleda 0 komentar(a)
slatkiši, Foto: Bellagracepartydesigns.blogspot.com
slatkiši, Foto: Bellagracepartydesigns.blogspot.com
Ažurirano: 30.04.2012. 11:02h

Ukupno je u 15 mjeseci (tokom 2011. i prva tri mjeseca ove godine) povučeno 35 tona potencijalno opasne hrane.

Inspektori su pronašli skoro tonu ribljih konzervi sa povećanom dozom histamina, 6,7 tona mliječnih proizvoda i 290 kilograma pahuljica zbog prisutnosti vrlo otrovnih mikotoksina.

Iako je dobar dio loših i nezdravih proizvoda zaustavljen već na granici, prodavnice su, upozoravaju stručnjaci i inspektori iz Ministarstva zdravlja, preplavljeni nekvalitetnom hranom, piše Jutarnji list.

Stipan Bilić, stručnjak iz konditorske industrije, upozorava da u Hrvatsku često dolaze slatkiši pred sam istek roka upotrebljivosti.

Pprodavnice, kaže, odbijaju da kupuju domaće slatkiše ako im je istekla trećina roka upotrebljivosti, a onda prodaju još starije koji su odbačeni inostranstvu.

Pojačana kontrola

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede nedavno je objavilo listu hrane koja podliježe pojačanoj kontroli pri uvozu zbog štetnih sastojaka koje sadrži.

Samo u prva četiri mjeseca 2012. inspekcija je povukla 13.240 kilograma krušaka i 729 kilograma salate iz BiH

Riječ je o lješnicima iz Azerbajdžana, kikirikiju iz Brazila, Gane, Indije i Južnoafričke Republike koji sadrže aflatoksine, zatim o tjestenini iz Kine u kojoj ima i aluminija, crnom i zelenom čaju, grašak, lubenice, paprike, patlidžan, pomorandže, breskve i jagode.

Povučeno je 900 kilograma ribljih konzervi za koje je utvrđeno da sadrže veće doze histamina od dopuštenih, što može uzrokovati alergije i trovanja.

Samo u prva četiri mjeseca 2012. inspekcija je povukla 13.240 kilograma krušaka i 729 kilograma salate iz BiH jer nisu zadovoljavale posebne tržišne standarde.

Bonus video: