posrednici

Ruska pravoslavna crkva rješava spor između MPC i SPC?

"Ohridska Arhiepiskopija MPC neće odbiti pomoć RPD za posredovanje u rješavanju spora sa SPC, ali ona još nije stigla"
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 08:11h

Mitropolit volokolamski Ruske pravoslavne crkve (RPC) Ilarion Alfejev, zadužen za spoljne poslove Moskovske patrijaršije, izjavio je da je RPC spremna da pomogne u nalaženju rješenja za status Makedonske pravoslavne crkve (MPC), prenosi RTS.

Moskva može da ponudi solucije „na osnovu sopstvenog iskustva o prevazilaženju raskola“.

"Mi smo spremni da budemo posrednici. Najvažnije je da se MPC vrati u kanonski poredak. Postoje mnogi modeli da se bez izričitog priznanja autokefalije nekoj crkvi pruži „faktična samostalnost“", izjavio je mitropolit bugarskom radiju, tokom posjete ruskog patrijarha Kirila Sofiji, javljaVjerska informativna agencija.

On je dodao da se „ne treba držati grčkih pojmova autokefalija, ili autonomija“, ali da je „neophodno naći model koji bi bio zadovoljavajući za MPC, a u skladu sa kanonskim poretkom pravoslavlja“.

"Prije svega, SPC i MPC pitanje treba da rješavaju dijalogom", istakao je Ilarion.

"Ohridska Arhiepiskopija MPC neće odbiti pomoć RPD za posredovanje u rješavanju spora sa SPC, ali ona još nije stigla" , izjavio je mitorpolit Timotej.

"Balkan složen region"

On smatra da je ponuđena pomoć dobro rješenje, ali je skeptik u odnosu na raspoloženje u SPC. Prema njemu, otvoreno pitanje vezano za Jovana Vraniškovskog će biti značajan problem.

Mitropolit Ilarion je istom prilikom istakao da je Balkan „veoma složen region, gdje se prepliću sudbine raznih naroda“. Nije slučajno da su tu ranije počinjali svjetski ratovi, smatra on, a i danas se tu ukrštaju „dvije civilizacijske paradigme“.

"S jedne strane, zapadna civilizacija, koja uzdiže sekularne vrijednosti. S druge, tu je istočno (pravoslavno) hrišćanstvo. Veoma je važno da u procesu evropskih integracija, a balkanske države se intenzivno integrišu u EU, one ne izgube svoju nacionalnu samobitnost, da sačuvaju svoje duhovno-moralne vrijednosti koje su primile od predaka i koje su zadržale i pored gonjenja u tursko vrijeme i od ateizma", ističe mitropolit Ruske pravoslavne crkve.

Za pravoslavlje je, naglasio je mitropolit, važno nasljeđe svete braće Kirila i Metodija. Za Ruse, Bugare, Srbe, ali i Poljake, Čehe, Slovake, radi se o velikom podvigu ovih svetitelja u stvaranju slovenskog jezika, prenosi VIA.