Razbijena balkanska mreža krijumčara ljudi

Preko granice prokrijumčareno 64 osoba, od toga 36 turskih, 13 kosovskih, 10 hrvatskih, dva državljanina Crne Gore, i po jedan državljanin Srbije, Italije i BiH
0 komentar(a)
hapšenje, mafija, lisice, zatvor, Foto: Reuters
hapšenje, mafija, lisice, zatvor, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2012. 08:38h

Slovenačka policija u saradnji sa hrvatskom policijom, bezbjedonosnim institucijama Kosova i misijom EULEX-a 17. aprila razbila je kriminalnu organizaciju koja se bavila ilegalnim krijumčarenjem ljudi preko državnih granica.

Akcija praćenja aktivnosti ilegalne kriminalne mreže u kojoj su učestvovali državljani Turske, Kosova, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije počela je u oktobru 2011. a 17. aprila zaključena je na području Ljubljane.

Ukupno je uhvaćeno 60 ilegalnih izbjeglica koji su plaćali mreži za prelazak državnih granica, od čega 47 u Sloveniji, 7 u Italiji, 3 u Njemačkoj i 3 u Hrvatskoj, objavila je slovenačka policija.

Članovi međunarodne kriminalne grupe od oktobra 2011. prokrijumčarili su preko granica 64 osoba, od toga 36 turskih, 13 kosovskih, 10 hrvatskih, dva državljanina Crne Gore i po jedan državljanin Srbije, Italije i BiH.

Neki od njih su ilegalno prelazili državnu granicu između Hrvatske i Slovenije i u obrnutom smjeru jer im je prije bila izrečana zabrana ulaska u Šengen prostor.

Među organizatorima i vodičima bio je 38-godišnji državljanin BiH koji živi u Sloveniji, a sada je u pritvoru.

U Hrvatskoj je uhapšeno 12 osoba, a na Kosovu dvije, među njima i 35-godišnjak za kojega je utvrđeno da je bio organizator trgovine ljudima, a koristio je više imena.

Uspješnom međunarodnom saradnjom policija uspjelo se identifikuje i uhapsi većinu organizatora, od kojih su neki povratnici jer su se ilegalnim prelazima bavili i ranijih godina, a za ilegalne prelaske slovenačko-hrvatske granice koristili su mjesta na području policijskih uprava Koper, Ljubljana, Novo mesto i Maribor.

Bonus video: